FIZICIANUL BASARAB NICOLESCU Dupa un sfert de veac de exil, cercetatorul Basarab Nicolescu a facut cariera in lumea stiintifica franceza, motiv pentru care Academia Romana l-a desemnat membru de onoare. Crampeiele de viata romaneasca pe care

FIZICIANUL BASARAB NICOLESCU

Dupa un sfert de veac de exil, cercetatorul Basarab Nicolescu a facut cariera in lumea stiintifica franceza, motiv pentru care Academia Romana l-a desemnat membru de onoare.

Crampeiele de viata romaneasca pe care Basarab Nicolescu le pastreaza in apartamentul sau din Paris au rolul de a convinge ca nu a uitat locul nasterii sale - Ploiesti, Romania.

PE DRUMUL PARISULUI. In tara adoptiva, Basarab Nicolescu a ajuns cu ajutorul guvernului francez, care i-a oferit o bursa in 1968. Timp in care Romania a trecut printr-o foarte scurta perioada de liberalizare. Desi i s-a spus la plecare ca statul roman nu va plati partea sa de bani bursierului, acesta a riscat. Dupa 25 de ani, fostul asistent universitar de la catedra de Fizica a Universitatii din Bucuresti se bucura de un binemeritat prestigiu in specialitatea sa. Azi este profesor de fizica la Universitatea Paris 6, fondatorul si presedintele Centrului International de Cercetari si Studii Transdisciplinare (o asociatie nonprofit, ce reuneste nume sonore ale culturii si stiintei romanesti), cercetator la Centrul National Francez de Cercetare Stiintifica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.