Doi marinari romani sunt incarcerati in inchisorile nigeriene de mai bine de doi ani. Vasul pe care erau imbarcati a fost retinut pentru contrabanda cu petrol. Inalta Curte de Justitie din Lagos tergiverseaza procesul, desi comandantul rus al navei a

Doi marinari romani sunt incarcerati in inchisorile nigeriene de mai bine de doi ani. Vasul pe care erau imbarcati a fost retinut pentru contrabanda cu petrol. Inalta Curte de Justitie din Lagos tergiverseaza procesul, desi comandantul rus al navei a declarat in scris ca este unicul responsabil si a cerut eliberarea echipajului.

In primavara anului 2003, constantenii Radu Mazilu si Valerica Dragne s-au imbarcat pe vasul ""MT African Pride"" si au plecat spre Lagos. Marinarii romani au fost angajati de Glera Services Corporation, prin intermediul societatii de consulting Azure International, cu contract individual de munca cu durata determinata de imbarcare de sase luni, cu posibilitatea reinnoirii pe functiile de lacatusi-mecanici. In luna octombrie a aceluiasi an, nava a fost retinuta de autoritatile portuare nigeriene, echipajul fiind suspectat de contrabanda cu petrol brut. Dupa acest incident, intregul echipaj al navei ""MT African Pride"" a fost acuzat de furtul a 11.300 de tone metrice de titei si arestat sub invinuirea de ""conspiratie in vederea savarsirii de infractiuni"". Pe langa cei doi romani, echipajul navei mai era alcatuit din zece rusi si un georgian.
Vasul ""MT African Pride"" este proprietatea companiei grecesti ""Glera Services Corporation"". In perioada in care a fost retinut, vasul naviga sub pavilion panamez si era inchiriat de un armator grec. Dupa incident, armatorul navei a dat in judecata autoritatile pentru masura de retinere a vasului si a castigat procesul. Desi instanta din Nigeria a dat castig de cauza proprietarului navei, autoritatile portuare nu au lasat nava sa plece din Portul Lagos. La 6 noiembrie 2004, echipajul arestat a fost transferat de la locul initial de detentie, inchisoarea ""IKOYI"", la penitenciarul de maxima siguranta ""Kiri-Kiri"".

ARESTATI. Radu Mazilu (stanga) si Valerica Dragne,
cei doi marinari romani retinuti de doi ani in Nigeria


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.