In urma controalelor efectuate asupra activitatii comerciale a unui depozit din Suceava, politistii si comisarii financiari au descoperit evidente care dovedesc ca, de la inceputul anului si pana acum, firma a transportat ilegal peste 1,3 milioane de

In urma controalelor efectuate asupra activitatii comerciale a unui depozit din Suceava, politistii si comisarii financiari au descoperit evidente care dovedesc ca, de la inceputul anului si pana acum, firma a transportat ilegal peste 1,3 milioane de pachete de tigari, dinspre Ucraina spre Romania. Tigarile, in special marcile Saint George, Monte Carlo si LM, erau mentionate in evidente duble de catre patroana depozitului, Carmen Maria Negrea, suspectata de mai mult timp de autoritatile locale de contrabanda.
Politistii si comisarii financiari din Suceava au verificat, recent, activitatea firmei Elmondo, al carei administrator este Carmen Maria Negrea, suspectata de anchetatori ca ar intermedia transporturi ilegale de tigari dinspre Ucraina spre Romania. Astfel, potrivit unor surse locale, numai in acest an, prin depozitele firmei au intrat pe piata neagra aproximativ 1,3 milioane de pachete, in special marca Saint George, Monte Carlo si LM.
Potrivit acelorasi surse, Maria Negrea ar fi notat, in paralel, in mai multe caiete ridicate de anchetatori la mijlocul lunii iulie, evidenta stricta a intrarilor pachetelor de tigari preluate si distribuite ulterior din depozitele Elmondo.
Mai mult, potrivit documentelor depuse la Directia Generala a Finantelor Publice, societatea administrata de Maria Negrea are ca obiect de activitate comercializarea de produse cosmetice, cifra de afaceri fiind zero, desi firma a fost infiintata in luna octombrie a anului trecut.
De altfel, potrivit presei locale, administratorul a recunoscut in fata anchetatorilor ca a scris toate datele cuprinse in caietele de evidenta dubla a tranzactiilor care se faceau prin intermediul firmei sale, justificand ca a facut acest lucru "pentru a ajuta persoanele titulare ale tranzactiilor cu tigari ce se derulau prin depozitele sale, pentru ca acestea, fiind de cetatenie moldoveneasca sau ucraineana, nu stiau sa scrie romaneste".

Transportul, interceptat

Anchetatorii nu s-au lasat convinsi de afirmatiile Mariei Negrea, drept pentru care au hotarat ca, pana la sfarsitul saptamanii, sa finalizeze calculul accizelor pe care ar fi trebuit sa-l plateasca administratorul firmei Elmondo.
La jumatatea lunii iulie, politistii SEIP Suceava, in colaborare cu colegii lor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor si cu politistii de frontiera, au interceptat un transport cu tigari provenit din Ucraina, ajuns in final in depozitul firmei patronate de Carmen Maria Negrea.
Marfa, in valoare de 1,3 miliarde de lei vechi, a fost, potrivit surselor locale, cea mai importanta captura de tigari de contrabanda identificata de vamesii sireteni in ultima perioada.
Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava, comisar Nicusor Todirut, ne-a declarat ca, la data de 14 iulie, s-au efectuat mai multe descinderi intr-un spatiu comercial inchiriat de firma Elmondo unde s-au descoperit 70.000 de pachete de tigari provenite din Ucraina, continute in 140 de baxuri. Tigarile, marca Saint George, Monte Carlo si LM, erau timbrate in tara vecina si introduse in Romania fara a trece prin filtrul vamal.
Descinderea s-a facut dupa ce politistii au urmarit, din elicopter, un camion suspect care a intrat in curtea depozitului gestionat de Maria Negrea, aceasta fiind prinsa in flagrant de catre fortele de ordine cu sume importante de bani asupra ei fara a putea justifica provenienta lor. Astfel, in poseta ei a fost gasita suma de 78 de milioane de lei, 5.300 de dolari si 30 de euro, bani care au fost retinuti de politisti.
Fata de Maria Negrea s-a declansat procedura penala, urmand sa fie cercetata sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si complicitate la contrabanda. De altfel, anchetatorii suceveni continua cercetarile pentru identificarea si retinerea intregii retele de traficanti de tigari pe ruta Ucraina - Suceava, existand indicii ca depozitul a mai fost utilizat pentru operatiuni similare de cand a fost inchiriat de catre Maria Negrea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.