Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) privind stabilirea conditiilor pentru declararea contribuabililor inactivi a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Potrivit documentului citat, vor fi declarati inactivi con
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) privind stabilirea conditiilor pentru declararea contribuabililor inactivi a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Potrivit documentului citat, vor fi declarati inactivi contribuabilii care "indeplinesc" una din urmatoarele trei conditii: se sustrag de la efectuarea controlului fiscal sau vamal prin nedeclararea domiciliul fiscal sau a sediilor secundare, respectiv prin declararea de date de identificare a domiciliul fiscal sau a sediilor secundare care nu permit organului fiscal si/sau vamal sa identifice domiciliul fiscal sau sediu secundar; organele fiscale sau organele vamale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal sau sediile secundare declarate; au achizitionat facturi fiscale sau alte formulare cu regim special personalizate dupa data de 1 ianuarie 2005 si nu au depus declaratii fiscale ulterior acestei date. ANAF va intocmi o "lista neagra" a firmelor inactive, care nu vor mai avea dreptul sa emita facturi, facturi fiscale, alte documente sau formulare tipizate cu regim special pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate catre alta persoana. Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, anunta, saptamana trecuta, ca lista firmelor-fantoma va fi publicata, in aproximativ doua saptamani, atat pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor, cat si in Monitorul Oficial. Potrivit oficialului citat, orice agent economic care primeste facturi de la aceste firme trebuie sa stie ca respectivele documente fiscale nu vor fi deductibile si nu vor produce nici un efect fiscal.
Pe perioada in care este declarat inactiv, contribuabilului ii sunt aplicabile procedurile de administrare fiscala referitoare la gestiunea, controlul si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. Starea de inactivitate inceteaza daca se constata ca motivele pentru care a fost declarat inactiv au disparut sau daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva in acest sens. Si pentru cei carora le inceteaza starea de inactivitate va fi intocmita o lista publicata, de asemenea, pe site-ul Finantelor si in Monitorul Oficial. Lista "inactivilor" si lista "reactivatilor" vor fi actualizate, de regula, lunar. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.