La mare, aproape totul a devenit de mare... senzatie. Reclame, cantari, invitatii la plimbari. Ce ne place si ce nu ne place pe Litoral? Ne place un singur lucru: marea. Ce se intampla prin statiuni poate sa te amuze sau poate sa te enerveze.
La mare, aproape totul a devenit de mare... senzatie. Reclame, cantari, invitatii la plimbari. Ce ne place si ce nu ne place pe Litoral?

Ne place un singur lucru: marea. Ce se intampla prin statiuni poate sa te amuze sau poate sa te enerveze. Daca esti mai calm din fire, doar te distrezi. Daca nu stai bine cu nervii, faci vanzare in farmacii, golind stocurile de calmante.
Ce nu ne place? Armata de gandaci care a invadat vaste teritorii: de la camere de hotel, culmea, cu multe stele, pana la restaurante, terase si chiar nisipuri care au devenit miscatoare. Se pare ca insectele au castigat batalia si au venit si cu prizonieri, asa sunt de multe. Roiuri de drosofile melanogaster, mai pe romaneste musculite de otet sau, si mai pe romaneste, musculite ""betive"". Pe faleze, palmierii agathonieni s-au cam uscat. Din cauza vremii neprielnice. Tineri sau mai putin tineri sunt preocupati de aceeasi problema: el propune, ea refuza. Se intampla nu numai in cazul meduzului si al meduzei care stau, ca-n poezie, pe plaja, buza-n buza. Cu ce amintiri poti sa pleci de la mare? Cu o rana mai mica sau mai mare de la maimuta muscatoare. Cea plimbata in lesa de un fotograf. Cu un gust amar de la o cafea prea subtire sau de la vecinii de masa care-i cearta intruna pe copii. Desi, saracii, n-au nici o vina ca nu si-au primit portia de educatie de acasa. Cu o alergie de la intepaturile de tantari sau cele facute de vreo vanzatoare stresata. Cu o garnitura de salata pe costumul de baie, caci algele de anul acesta zici ca-s frunze de varza creata.
Daca toate preturile au luat-o razna, oare cat ne costa sa aruncam ambalajul de la ciocolata la cos? Sau sticlele de suc ori de bere dupa ce s-au golit? Care-i pretul unei conversatii civilizate cu ospatarita? La Constanta exista o tabara in care copiii invata tehnici de supravietuire. Si o tabara unde elevii invata sa fie turisti. Oare nu s-o face si vreun loc in care oamenii sa invete sa fie oameni? O tabara in care sa invatam sa respiram? O alta in care sa invatam sa gesticulam? Si-n plus, una in care sa invatam sa mai si ascultam, nu numai sa vorbim? Nu exista turist care sa nu-si inghesuie in valiza tot felul de lucruri, de altfel inutile. Desi nu costa si nici nu doare, multi uita acasa bunul-simt. Daca l-au avut vreodata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.