trecute, printr-un tunel de 80 m, care le-a permis sa ajunga in incaperea-seif. Tunelul, consolidat cu scanduri si protejat cu folie de plastic, era iluminat electric. Hotii au reusit sa strapunga podeaua camerei cu bani, care avea o grosime de 1,10
trecute, printr-un tunel de 80 m, care le-a permis sa ajunga in incaperea-seif. Tunelul, consolidat cu scanduri si protejat cu folie de plastic, era iluminat electric. Hotii au reusit sa strapunga podeaua camerei cu bani, care avea o grosime de 1,10 m si era consolidata cu un grilaj metalic, a precizat politia federala din Ceara. "Sala era dotata cu detectoare de miscare si camere de supraveghere, care insa nu s-au activat", a subliniat politia. Potrivit comunicatului fortelor de ordine, hotii au sustras "circa 150 milioane de reali". Surse din politia locala au declarat insa ca ar putea fi vorba de 157 milioane de reali (68 milioane de dolari). Bancnotele furate, fiecare in valoare de 50 de reali (21,7 dolari) si aflate in cinci containere, cantareau 3,5 tone. O parte dintre aceste bancnote urmau sa reintre in circulatie pe piata, iar alta parte urma sa fie inlocuita. "Disparitia banilor a fost constatata luni dimineata", a informat banca. Dupa toate indiciile, hotii ar fi avut complici in interiorul bancii, dar politia nu a precizat, luni seara, daca exista suspecti care sunt interogati. Hotii au pregatit operatiunea dintr-o casa unde deschisesera o societate fictiva de gradinarit, lucru care le-a permis sa inceapa sapaturile fara sa trezeasca suspiciuni, a informat politia. Tunelul a fost sapat la o adancime de 4 m. Un ofiter a estimat ca banda ar fi fost formata "din circa 20 de persoane". "Au lucrat mai multe luni. Societatea de gradinarit functiona din martie. Au avut echipamente sofisticate, inclusiv un sistem GPS (de localizare prin satelit), experti in calcule, inginerie si excavatii. A fost o operatiune minutioasa", a explicat el.

Englezul Ronnie Biggs era considerat autorul celui mai spectaculos jaf de pana acum. El a reusit in 1963 sa fure dintr-un tren postal, care circula de la Glasgow spre Londra, suma de 2,3 milioane de lire sterline (53 de milioane $ in moneda de azi). Biggs a scapat cu prada sa si a trait in Brazilia cu discretie pana in urma cu cativa ani, cand s-a intors in Anglia si s-a predat autoritatilor. Politia londoneza a reusit sa dejoace pe 17 mai 2004 ceea ce putea fi numit cel mai mare jaf din Marea Britanie din toate timpurile. Politia de pe aeroportul londonez Heathrow a arestat sapte barbati care voiau sa fure 57 de milioane de euro dintr-un depozit. Northern Bank din Irlanda a suferit anul trecut o pierdere de 39 milioane $ dupa ce mai multi hoti experimentati au reusit sa extraga fabuloasa suma din seiful bancii. In 1987 mai multi hoti au reusit sa fure 65 de milioane $ de la Knightsbrigde Safe Deposit Center, din vestul Londrei. Lovitura a facut multa valva in presa vremii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.