Din pacate, ziua de ieri nu a debutat favorabil pentru delegatia noastra prezenta la cea de-a X-a editie a Campionatelor Mondiale de atletism, aflate in plina desfasurare pe Stadionul Olimpic din Helsinki. Inca foarte tanara, Adina Anton, 21 de ani,
Din pacate, ziua de ieri nu a debutat favorabil pentru delegatia noastra prezenta la cea de-a X-a editie a Campionatelor Mondiale de atletism, aflate in plina desfasurare pe Stadionul Olimpic din Helsinki. Inca foarte tanara, Adina Anton, 21 de ani, a ratat calificarea in finala probei de saritura in lungime, clasandu-se pe pozitia a 12-a in Grupa B, cu 6,25 m, adica locul 22 dupa evolutia din ambele serii preliminarii. Cu toate ca are o performanta de 6,55 m reusita in acest sezon, chiar la Europenele de tineret de la Erfurt, unde s-a clasat a treia, aceeasi pozitie ocupand-o si la competitia continentala indoor, dar a senioarelor, cu un record personal de 6,80 m, eleva, dar si fiica emeritei Doina Anton, cea care il antreneaza si pe vicecampionul olimpic la triplusalt, Marian Oprea, a acuzat rafalele de vant din spate, depasind primele doua incercari, la a treia "neprinzand" pragul. Cele mai bune rezultate au fost inregistrate in aceasta grupa de Tianna Madison (SUA - 6,83 m), Tunde Vaszi (Ungaria - 6,62 m) si de recent medaliata cu argintul mondial la heptatlon, frantuzoaica Eunice Barber (6,60 m), pentru ca in prima serie cele mai valoroase performante sa fie trecute in dreptul spaniolei Concepcion Montaner (6,65 m), Tatianei Kotova (Rusia - 6,63 m) si a cubanezei Yargelis Savigne (6,57 m).
Vremea schimbatoare "cam de sfarsitul lunii noiembrie in Romania", cum declara directorul tehnic, Constantin Mihail, a perturbat serios reuniunea de dupa-amiaza. O ploaie torentiala a obligat organizatorii sa intrerupa intrecerile, chiar in timpul disputarii probei de disc, unde printre protagoniste, dar si pretendenta la podiumul de premiere, a fost Nicoleta Grasu, dubla medaliata a lumii: bronz in 1999, la Sevilla si argint "cu cantec" la Edmonton, in 2001. La aceasta a VIII-a editie eleva, dar si sotia fostului discobol Costel Grasu s-a clasat initial pe a treia pozitie, dar intre timp rusoaica Natalya Sadova a fost descalificata pentru dopaj, "Nico" intrand in posesia argintului. Din nefericire, nici pana in prezent trofeul, ca si diferenta de bani, nu au intrat in posesia aruncatoarei noastre. Ieri seara urma sa intre in concurs si Marian Oprea, deocamdata in calificarile de la triplusalt.
Sa amintim ca, in reuniunea de luni seara, inca o sportiva din Romania a reusit sa puncteze pentru delegatia tricolora. Este vorba despre Cristina Casandra Iloc, sosita a saptea in cursa de 3000 m obstacole, alergatoarea noastra fiind cronometrata in 9:39,52. Pentru prima oara prezenta in cadrul competitiei supreme, proba respectiva a fost castigata de ugandeza Dorcus Inzikuru (9:18,24), africanca devansandu-le pe rusoaica Yekaterina Volkova (9:20,49), si pe Jeruto Kiptum, din Kenya (9:26,95). Si daca marsaluitoarea Claudia Stef a intrat in posesia unui cec de 4000 de dolari, pentru locul opt, Cristina si-a "rotunjit" venitul cu 6500.
Si apropo de aceasta proba, dupa o convorbire cu staff-ul IAAF, Jacques Rogge, presedintele Comitetului International Olimpic, a fost de acord, in principiu, cu propunerea de a introduce si in programul competitiei guvernate de cele cinci cercuri ingemanate cursa feminina de 3 000 m obstacole, dar i se pare ca deocamdata problema nu este de actualitate. "Vom discuta programul JO din 2012, de la Londra, la urmatoarea reuniune a Comisiei executive a CIO, in noiembrie 2006", a precizat belgianul. In privinta luptei antidoping, dupa ce si-a reiterat completa opozitie la suspendarea unui sportiv pe viata de la prima abatere, indiferent despre ce substante ar fi vorba, presedintele CIO a subliniat ca si propunerea IAAF de crestere de la doi la patru ani suspendarea pentru steroizi anabolizanti trebuie studiata cu atentie, masura urmand sa fie negociata cu guvernele diverselor tari, pentru a se vedea daca este conform legilor acestora.
Ca o curiozitate a intrecerilor din Finlanda, intre cel mai varstnic si cel mai tanar concurent, diferenta este atat de mare, incat primul ar putea fi tatal celuilalt. Astfel, israelianul Haile Satayin, inscris la maraton, are 50 de ani, cu 35 de ani mai mult decat Tareq Mubarak Taher, din Bahrein, concurent la 3000 m obstacole. In intrecerile feminine, cea mai tanara este reprezentanta Nauru, Rosa-Mystique Jone - 14 ani, in timp ce americanca Teresa Vail, de la 20 km mars are 42 de ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.