indiferent daca sunt din aceeasi casatorie sau din casatorii diferite. Alaturi de copiii din casatorie si din afara casatoriei, din clasa I de mostenitori legali fac parte si copiii adoptati. Prin efectul adoptiei, adoptatul si descenden-tii sai do
indiferent daca sunt din aceeasi casatorie sau din casatorii diferite. Alaturi de copiii din casatorie si din afara casatoriei, din clasa I de mostenitori legali fac parte si copiii adoptati.
Prin efectul adoptiei, adoptatul si descenden-tii sai dobandesc aceleasi drepturi pe care le are copilul din casatorie fata de parintii sai.
Astfel, daca persoana care lasa mostenirea este adoptatorul, nu are importanta nici felul adoptiei, daca aceasta este cu efecte depline sau cu efecte restranse. in ambele cazuri adoptatul si descendentii pot veni la mostenirea lasata de adoptator.
Mama dumneavoastra poate vinde apartamentul si poate face testament in favoarea altei persoane, dar in calitate de copil infiat aveti dreptul la 1/2 din mostenire daca sunteti singurul copil al mamei adoptatoare, in virtutea rezervei succesorale.
Rezerva succesorala este acea parte din patrimoniul celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati facute in timpul vietii (donatii) si/sau prin dispozitii testamentare pentru cauza de moarte (legate de exheredari).
Daca in timpul vietii mama dumneavoastra adoptiva dispune de patrimoniul sau prin donatii sau prin testament pentru cauza de moarte, masa succesorala la care se adauga donatiile se divide in doua parti: rezerva succesorala, destinata a fi mostenita de mostenitorii rezervatari chiar si impotriva vointei dispunatoarei si cotitatea disponibila de care dispunatoarea poate hotari dupa cum crede de cuviinta.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.