Barilul de petrol brut si-a inceput saptamana in forta, atingand pe majoritatea pietelor cotatii de-a dreptul istorice. Astfel, la Bursa americana, barilul a oscilat in jurul valorii de 63,94 de dolari, ajungand, la amiaza, la maximul de 64,27 de dol
Barilul de petrol brut si-a inceput saptamana in forta, atingand pe majoritatea pietelor cotatii de-a dreptul istorice. Astfel, la Bursa americana, barilul a oscilat in jurul valorii de 63,94 de dolari, ajungand, la amiaza, la maximul de 64,27 de dolari.
Ieri dimineata, la New York, sortimentul "light sweet crude", cu livrarea in septembrie, s-a stabilizat in jurul a 63,82 de dolari, iar la Londra, barilul de Brent, din Marea Nordului, si-a inceput sedinta bursiera cu o valoare-record de 63,06 USD, pentru ca in cateva ore sa piarda 15 centi. Explicatiile oferite de catre analistii economici pentru aceasta explozie a preturilor se refera in general la contextul politic international, care pare sa fi fragilizat in ultima vreme sectorul energetic, si la cererea tot mai mare venita dinspre marii consumatori, si in special SUA, pe fondul evolutiei economice pozitive, care sustine noi cresteri de preturi.
Evenimentele imediate care au provocat aceste oscilatii sunt, pe de o parte, ingrijorarile legate de securitate in Arabia Saudita si in Marea Britanie, unde Politia a anuntat ca pregatirea unui nou atentat se afla in starea finala, tensiunile dintre Occident si Iran - care este cel de-al doilea producator al OPEP ca marime, cu o capacitate de 3,9 milioane de barili pe zi - cu privire la problema nucleara, iar, pe de alta parte, problemele tehnice raportate de cele mai mari rafinarii americane si britanice, care, din cate se presupune, au dus la o scadere a stocurilor cu aproximativ 2 milioane de barili.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.