Piata cardurilor din Romania este impartita de 4 banci care depasescla aceasta ora cate un milion de carduri active emise. BCR detine suprematia atat la numarul de carduri emise, cat si la numarul de ATM-uri si POS-uri.
Banca inregistreaza pes

Piata cardurilor din Romania este impartita de 4 banci care depasescla aceasta ora cate un milion de carduri active emise. BCR detine suprematia atat la numarul de carduri emise, cat si la numarul de ATM-uri si POS-uri.
Banca inregistreaza peste 1,5 milioane de carduri emise. BCR furnizeaza 13 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM, cu peste 925 de puncte din care 200 numai in Bucuresti. Numarul POS-urilor se apropie de 5.000.

Cozile de la BancPost

Pe locul al doilea ca emitent se gaseste Banc Post, cu 1,4 milioane carduri active. In aceste conditii, BancPost are circa 500 ATM-uri si 1527 POS-uri.
Asadar, prin comparatie cu BCR, banca a manifestat mult mai putin interes in privinta punctelor de ridicare a numerarului, ceea ce explica acele cozi imense la bancomatele BancPost in preajma zilelor de salariu. Este si normal sa se intample asa cand un bancomat serveste, strict matematic, nu mai putin de 2.800 de posesori de carduri ai bancii.
Desi BRD a atins milionul de carduri emise abia la inceputul acestui an, reuseste sa concureze cu BancPost la numarul de bancomate, avand acum peste 500 de puncte de ridicare a numerarului.

Raiffeisen a depasit, ieri, un milion de carduri active

Raiffeisen a anuntat abia ieri depasirea milionului de carduri active, respectiv aproximativ 15 procente din totalul cardurilor aflate in circulatie in sistemul bancar. Reteaua Raiffeisen cuprinde insa 760 de ATM-uri si peste 5.300 de POS-uri instalate la comercianti.
Raiffeisen Bank a inceput sa emita carduri in 1996, iar in toamna lui 2003, a lansat cardul de credit Raiffeisen Bank.

Doar 340.000 de carduri de credit

Ponderea pe piata cardurilor o detin cele de debit. Circa 85% din operatiunile cu carduri sunt retrageri de numerar la ATM. La finele primului trimestru, totalul pietei cardurilor de credit se situa in jurul a 340.000 de carduri, dintre care 236.876 sunt carduri Visa. Din numarul total al cardurilor de credit Visa, BRD are 214.000 si continua sa fie liderul pietei romanesti a cardurilor de credit emise sub licenta Visa. Primul card in lei a fost emis in Romania de catre BRD in 1995. VISA Electron si Maestro sunt cele mai raspandite carduri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.