tina pe calugarita - diagnosticata cu schizofrenie - motivand ca nu doreste ca Robaia sa devina un al doilea Tanacu. Familia femeii sustine ca aceasta fusese sanatoasa cand a ales calea slujirii lui Dumnezeu si ca s-a imbolnavit in manastire. Calug
tina pe calugarita - diagnosticata cu schizofrenie - motivand ca nu doreste ca Robaia sa devina un al doilea Tanacu. Familia femeii sustine ca aceasta fusese sanatoasa cand a ales calea slujirii lui Dumnezeu si ca s-a imbolnavit in manastire. Calugarita a incercat sa se sinucida.
Bucuresteanca Leonida Balacescu, in varsta de 37 de ani, a ales sa se calugareasca in urma cu 11 ani. Desi familia s-a opus categoric, iar mama ei, Silvia, a implorat-o sa renunte la decizie, tanara a luat calea slujirii Domnului si a venit la Manastirea Robaia, din judetul Arges.
Pe data de 24 februarie a.c., maica Leonida a inghitit un pumn de somnifere. "A fost o tentativa de suicid cu medicamente. Ea le-a anuntat pe maicute despre ce a facut abia in momentul in care si-a dat seama ca adoarme si le-a spus ca-i este rau. Maicutele nu i-au dat nici macar lapte, ci doar apa.
Apoi au dus-o la spital, la Pitesti, unde i s-au facut perfuzii si i s-a pus diagnosticul de schizofrenie. Maicile m-au sunat si mi-au spus ce i s-a intamplat fetei mele. De la Pitesti, copila mea a fost adusa la Bucuresti si supusa unui tratament de specialitate, dupa care a revenit in manastire.
in urma cu doua saptamani, conducerea manastirii a urcat-o intr-o masina, cu lucruri cu tot, si a adus-o acasa. Am internat-o la Spitalul "Dr. Marinescu", la Psihiatrie II. Urmeaza acum un tratament, o sa mai stea putin, dupa care o voi lua acasa", a declarat Silvia Balacescu, mama tinerei calugarite Leonida. Apoi, femeia a continuat povestirea vietii fetei sale de cand a luat decizia sa imbrace haine calugaresti. "in urma cu 11 ani, fata mea a decis sa renunte la cele lumesti. Am implorat-o sa nu faca asta, sa-si intemeieze o familie, sa aiba copii, dar nu a vrut. Era o tanara frumoasa, culta, educata, o fata deosebita. A fost alegerea ei si pana la urma am respectat-o. Atunci nu si-a motivat in nici un fel gestul, decat prin dragoste fata de Dumnezeu. Asa ca a plecat la Robaia, unde s-a calugarit. Cand a facut acest pas, Leonida era perfect sanatoasa. Sunt convinsa ca in manastire i s-a intamplat ceva, pentru ca un om nu devine schizofrenic dintr-o data. Vreau sa aflu ce s-a intamplat acolo", si-a incheiat povestirea Silvia.
Maica Petronia, stareta Manastirii Robaia, pastreaza tacerea in cazul fetei. "Lasati-o in pace, este un om bolnav. Noi am tratat-o bine, cu medicamente si dragoste duhovniceasca".
Psihiatrii spun ca schizofrenia este o boala cu care te nasti si care se declanseaza in tinerete de cele mai multe ori. Comportamentul unui schizofrenic este atipic: pare un om calm, echilibrat, dupa care dintr-o data isi pierde ratiunea si poate recurge la gesturi foarte grave, pe care, dupa ce trece criza, nici macar nu si le aminteste.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.