Pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene de dezvoltare rurala, s-a hotarat ca beneficiarul sa contribuie doar cu un sfert din valoarea proiectului, in special pe agricultura - si nu cu jumatate ca pana acum - si s-a introdus, prin

Pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene de dezvoltare rurala, s-a hotarat ca beneficiarul sa contribuie doar cu un sfert din valoarea proiectului, in special pe agricultura - si nu cu jumatate ca pana acum - si s-a introdus, prin OUG 56/23.06.2005, posibilitatea ca acesta sa garanteze cu investitia care se va realiza prin SAPARD si de a primi astfel un credit de la banca.
Cu toate acestea, potrivit unei declaratii a consilierului pentru promovare din cadrul SAPARD, Gabriel Garban, doar 642 milioane euro din cele aproape 990 milioane euro disponibile in 2005 au fost contractate pana acum. "Avem in acest moment alocari cumulate in valoare de 986 de milioane de euro, pentru aceasta suma de bani fiind deja contractata o suma de 642 de milioane de euro. Deci, asta ar insemna ca 65 la suta din aceasta suma este deja angajata in contracte", a explicat Gabriel Garban, citat de Radio Romania Actualitati. Pana in acest moment, au fost platite efectiv in jur de 340 de milioane de euro. Din pacate, programul a inceput efectiv in 2002, deci trebuie sa facem eforturi pentru a recupera cei doi ani de intarziere pana in 2006", a precizat reprezentantul SAPARD.
Conform acestuia, agricultura romaneasca nu poate sa absoarba fondurile Uniunii Europene, cu toate ca banii pentru infrastructura au fost cheltuiti in totalitate, iar vreo 70 de milioane de euro vor fi realocati pentru acoperirea pagubelor provocate de inundatii. "Componenta de infrastructura este un succes al programului SAPARD. In schimb, agricultura putem sa spunem ca inghite mai greu fondurile SAPARD", a spus Garban.

Garban: SAPARD nu se adreseaza taranului cu o vaca si cu jumatate de hectar

Daca banii nu vor fi cheltuiti pana la expirarea termenului convenit cu Uniunea Europeana, atunci acestia se vor intoarce de unde au plecat. Cu toate acestea, programul nu reuseste sa acopere necesitatile taranilor cu gospodarii de subzistenta, pentru ca acestia nu isi permit sa acceseze fondurile SAPARD, chiar si dupa ce programul a suferit modificari tocmai pentru a fi mai atractiv din punct de vedere financiar. "Din pacate, trebuie sa recunoastem ca SAPARD nu se adreseaza taranului cu o vaca si cu jumatate de hectar sau cu o gospodarie de subzistenta", a conchis Gabriel Garban. La fondurile UE, se adauga si contributia Guvernului Romaniei, de 25 la suta, astfel ca, pana la sfarsitul anului 2006, trebuie platite efectiv 640 de milioane de euro. Banii trebuie angajati prin contracte incepand de acum pana cel tarziu in primele luni ale anului viitor, pentru ca, o data semnate contractele, sa se inceapa procedurile de implementare a proiectului si rambursarea platilor. Potrivit oficialilor SAPARD, exista deocamdata foarte putine angajamente pentru acesti bani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.