Sa radem cu Docea si Rosuleasca
Sub semnatura Iolanda Malamen (care nu vine, desigur, de la Ion Barbu si festivalul sau " Om rau"), Ion Barbu ne-a dat o replica (cuvantul compus Malamen ar putea insemna, in traducere libera, OM RAU -
Sa radem cu Docea si Rosuleasca
Sub semnatura Iolanda Malamen (care nu vine, desigur, de la Ion Barbu si festivalul sau " Om rau"), Ion Barbu ne-a dat o replica (cuvantul compus Malamen ar putea insemna, in traducere libera, OM RAU - asa cum e si Ion Barbu cand se simte frustrat ca administratia publica locala de la Petrila nu ii da limbi in cur, asa cum si-ar dori el). Ce nu stie Ion Barbu - in pauzele in care nu scrie pe pereti - e ca media de varsta a actionarilor de la Gazeta Vaii Jiului e undeva pe la 26 de ani. Ne rezervam si noi dreptul de a nu-l pupa in cur.
* Postura sa de om de cultura al urbei nu poate avea nici o influenta in luare deciziilor autoritatilor.
* Cultura se face in mod organizat, nu in stilul prin care s-a incercat la Petrila, oras in care nu a fost anchetata poezia, domnule Barbu, ci gestul dumneavoastra necugetat, inexplicabil pentru un om de cultura.
* Ar trebui sa nu omiteti un amanunt important, gusturile dumneavoastra nu e obligatoriu sa coincida cu ale petrilenilor, selectia neintentionata, netendentioasa, nelincetioasa cum ati incercat sa argumentati in fata politistilor de la Petrila.
* Versurile de pe zidurile mucegaite nu au nimic in comun cu dezvoltarea gustului pentru frumos, pentru poezie.
* De ce nu ati apelat de pilda la cercuri literare gratuite in care sa dezvoltati auditoriului simtul pentru poezie! Asta ca alternativa la mazgalirea peretilor?
* Si apropo, ce legatura are poezia cu inscriptionarea de la intrare, intitulata nici mai mult nici mai putin decat "Oras de rezerva?". Tot cultura e si asta?!
* Haideti sa fim seriosi, domnilor-stie-tot care credeti ca suntem o sleahta de fraieri la care le vindeti gogosi infuriate.
* Daca administratia locala este moarta si nu ia pozitie fata de astfel de acte care denigreaza imaginea unei localitati, numai pentru ca (stupid mod de a gandi!) autorul nu este un muritor de rand, este fix problema ei.
* E problema dumneavoastra personala ca gustati glumele proaste, insa nu omiteti ca datoria noastra profesionala atat cat ne duce capul este sa observam si sa aducem la cunostinta opiniei publice adevarul. Intr-un stil imaculat, cultural si conform cu bunul simt!
In atentia domnului Presedinte al Camerei Deputatilor, Presedinte Executiv al Partidului Social Democrat, Adrian Nastase
Draga Adrian,
Va scrie un grup revoltat de oameni ai muncii din orasul Petrila.
Ce se-ntampla, vorba lui Nea Nicu Vacaroiu?
Oamenii dumneavoastra, Ilie Paducel (primar) si Dumitru Rascolean (viceprimar), aflati vremelnic in fruntea bucatelor din orasul nostru, au dispus datul cu bidineaua peste frumusete de poezie, scrisa pe zidurile ce cu drag pazesc.
Pacatul a fost cu atat mai mare, cu cat s-a intamplat in sfanta zi de duminica, data de Domnul intru odihna.
Cum va stim, cum va stie intreaga lume, iubitor de poezie, trecator prin cenacluri, chiar si producator, va rugam, daca nu puteti face ceva pe linie administrativa (mai greu acum ca sunteti, deh, in opozitie), macar ati putea face ceva pe linie de partid.
Vorba poetului: "Vad poezie si simt nestemate sub picioare!".
Dom'le, puneti, va rugam, piciorul in prag!
Grupul de Dialog Social (Democrat)
In atentia Ministerului Educatiei si Cercetarii,
domnului Ministru personal
In urma lecturarii, timp de cateva zile, a productiilor "literare" ale ziaristei (?) Ramona Rosulescu de la "Gazeta Vaii Jiului", va aducem la cunostinta urmatoarele: exprimarea domniei sale este straina de normele elementare ale sfintei noastre gramatici. Sa punem acest aspect pe seama varstei fragede (marturisite) a directorului si al indrumatorului spiritual al publicatiei, domnul Catalin Docea?
Prin sursele noastre specifice, am aflat ca inainte de a-si bate joc de meseria de ziarist, doamna sus-mentionata a functionat vreme de doi ani ca profesor suplinitor de limba si literatura romana la Scoala Generala "Ion D. Sirbu" din Petrila (Ce ironie a sortii!)
Drept urmare, va rugam, domnule Ministru, sa ii imputati salariul incasat si necuvenit. Cat despre bietii parinti ai caror copii au fost obligati sa faca gramatica cu d-na profesoara(?) Rosulescu, pot sa se constituie in parte civila vatamata.
Serviciul de Paza si Protectie a Limbii (SPPL)
Declaratia universala a dreptului intre drepti, primarul Paducel
"Sunt un iubitor de poezie! Dintre toate versurile scrise pe zidurile Petrilei m-au derannjat doar doua (procentaj 2,8%).
1 ORAS DE REZERVA (Matei Visniec) pentru ca neaga rolul meu de etern titular.
2. ATENTIE, MAINE RAU! (Dan Stanciu) pentru ca maine nu poate fi rau cu mine ca primar, iar poimaine nici atat cu Mitu Rascolean viceprimar.
Sa traiti maine!"
ZID COSCOVIT, CINSTE CUI TE-A SCRIS!
Noi, poetii prezenti si neprezenti pe zidurile orasului Petrila doua nopti si trei zile (29, 30, 31 iulie 2005), inaintam aceasta nota de protest primarului Ilie Paducel si viceprimarului Mitu Rascolean pentru faptul de a ne fi izgonit din cetate si de a fi (bine)dispus a da cu bidineaua peste opera noastra?
In cazul in care actiunea - aia cu bidineaua! - nu le-a produs orgasmul asteptat, suntem dispusi a le trimite si cartile noastre pentru o ardere in piata publica, cea de langa clubul muncitoresc.
HAI LA LUPTA CEA MARE!!
PS: Caci nu e om sa nu fi scris o poezie macar odata, macar odata in viata lui.
In numele comitetului de initiativa civica, literara, sanitara si artistica,
Robert Serban
Subscriu (gratuit) pana la inchiderea editiei:
- Serban Foarta
- Petru Iliesu
- Radu Paraschivescu
- Radu Pavel Gheo
- Cristian Patrasconiu
- Marcel Tolcea
- George Onofrei
- Constantin Vica
- Horia Garbea
- Ioan T. Morar
- Emil Brumaru
- Catalin Dorian Florescu
- Petru Romosanu
- Adina Keneres
- Ion Bogdan Lefter
- Iolanda Malamen
- Mihaela Schiopu
- Adriana Gheorghe
- Ioan Grosan
Lista ramane deschisa.
Anunt pe bune!
Scrisoare deschisa
In atentia dlui primar Ilie Paducel, dlui viceprimar Dumitru Rascolean, Consiliului Local Petrila
Subsemnata Elisabeta Sirbu, sotia scriitorului si petrileanului Ion D. Sirbu,
Va anunt pe aceasta cale ca doresc sa renunt la calitatea de cetatean de onoare al Petrilei.
Motivez aceasta decizie prin faptul ca memoria sotului meu nu este pretuita cum se cuvine. Casa memoriala, apartinind de Primaria orasului, sta inchisa inca de la infiintarea ei.
Tot pe aceasta cale va propun ca imobilul mai sus mentionat sa devina locuinta sociala, iar placa memoriala poate sa ramana la locul ei. Daca nu, nu!
A doua motivatie a gestului meu sta in reactia autoritatilor si a ziarului "Gazeta Vaii Jilului" vizavi de superba initiativa de a transforma Petrila intr-un loc in care poezia ar fi fost daca nu la ea acasa, atunci macar un musafir bine primit.
Sunt profund dezgustata de campania denigratoare si de indiferenta celor pe care Gary Sirbu i-a iubit, i-a pretuit si i-a nemurit in scrierile sale.
N-am sa renunt insa la titlul de cetatean de onoare al strazii 1 iunie din Petrila, recunoastere primita cu ocazia festivalului "Om Rau", manifestare de la care nu mi-am permis sa lipsesc, spre deosebire de dumneavoastra, nici o editie.(Elisabeta SIrbu)
P.S.
Nu v-am inteles patima cu care ati spoit "versetele satanice", atit timp cat marele poet Mircea Dinescu este si el cetateanul dumneavoastra de onoare.
P.P.S.
Stima mea pentru atitudinea d-lui ofiter Moraru de la politia Petrila, caruia ii fac o destainuire post factum: in actiunea de imbracare a Petrilei in haine de sarbatoare eu eram destinata sa fiu dispecerul echipelor de teren. Un accident nefericit m-a impiedicat sa fac acest lucru. Daca domnul comandant considera ca pot lua si eu un avertisment, il primesc cu toata inima.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.