Dupa trei decenii de experienta plastica, Marilena Murariu are privilegiul de a fi mereu in pas cu timpul. Pentru ca pictura sa - oglinda spre lumea dinlauntru si de afara - este o invitatie la meditatie plastica, la arhitectura culorii, la viata, la
Dupa trei decenii de experienta plastica, Marilena Murariu are privilegiul de a fi mereu in pas cu timpul. Pentru ca pictura sa - oglinda spre lumea dinlauntru si de afara - este o invitatie la meditatie plastica, la arhitectura culorii, la viata, la valorile artei romanesti. A expus in marile centre culturale europene si a participat la importante expozitii internationale, unde a obtinut premii si distinctii, arta sa cucerind prin sinceritatea mesajului, prin inteligenta abordarii motivului. De curand, s-a intors de la Pohorje, Slovenia, unde a fost invitata la a 14-a editie a Taberei de creatie, cu scop umanitar, organizata de Centrul Cultural din localitate, curatorul proiectului fiind Blaz Blatnic. Tema acestei manifestari, "Pentru pace", a reunit artisti din Austria - Jacov Bararon, Argentina - Miriam Sarricchio, Croatia - Fulvio Juricic, Italia - Lorella Coloni, Ucraina - Iulia Dorosenco, Oxana Sleta, Ivan Hivrinko. E si acesta un semn al puterii de competitie.
In ultimii doi ani, insa, Marilena Murariu a reusit sa atraga in mod deosebit atentia breslei si a criticii plastice printr-un proiect cel putin temerar: revenirea artistilor la Balcic, situl in care s-au plamadit in perioada 1913-1940 trasaturile definitorii ale artei romanesti. Taberele de creatie organizate in "capitala Coastei de Argint, asezare de meditatie biblica", frecventata de floarea picturii interbelice romanesti, au fost in asentimentul artistilor contemporani, incitandu-i la redescoperirea mitului uitat. Lucrarile realizate de artisti au constituit obiectul unei expozitii gazduite, in urma cu un an, la galeria Cercului Militar National, iar cele create anul acesta de catre participantii la a doua editie - Ilie Boca, Dan Palade, Mihai Sarbulescu, Silvia Cambir, Marcel Chitac, Serbana Dragoescu, Marilena Murariu, Minu Movila si Emanoil Mazilu - urmeaza sa fie prezentate publicului la sfarsitul lunii octombrie, in acelasi spatiu.
Marilena Murariu crede ca spiritul Balcicului poate fi reinviat. "Eu sper ca in fiecare an, cu fiecare noua editie, sa se ajunga sa se vorbeasca despre aceasta tabara ca despre un eveniment; el trebuie sa fie asteptat de public cu multa bucurie si cu dragoste. Locul mai are forta plastica, cel putin peisajul care, asa cum este, continua sa fascineze artistii. Am observat cu uimire ca acest miraj si soc vizual nu a fost numai asupra mea, fapt ce m-a determinat sa initiez aceasta tabara, ci si asupra colegilor mei. De fapt, eu nu stiam ce este Balcicul, nu stiam de ce a fascinat generatii de artisti, dar cand l-am vazut am inteles scoala de pictura romaneasca. Or, atunci cand l-am vazut am inteles ce valori s-au creat la Balcic si mai ales ca pot sa stea cu multa onoare alaturi de creatiile pictorilor francezi. Am initiat aceasta tabara din dorinta de a ne reintoarce la o pictura adevarata, de a intelege plein-air-ul, desi este foarte greu, pentru ca experienta artistilor nostri interbelici este coplesitoare", imi spunea, recent, pictorita.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.