Un nou furt vizand operele lui Eduard Munch (1863-1944) a avut loc miercuri, la Oslo, dar raufacatorii nu au putut sa ia decat trei copii fara valoare dupa operele pictorului norvegian datorita interventiei politiei, potrivit AFP.
La aproape u
Un nou furt vizand operele lui Eduard Munch (1863-1944) a avut loc miercuri, la Oslo, dar raufacatorii nu au putut sa ia decat trei copii fara valoare dupa operele pictorului norvegian datorita interventiei politiei, potrivit AFP.
La aproape un an dupa furtul capodoperelor "Strigatul" si "Madona", doi indivizi mascati si aparent neinarmati au patruns intr-un hotel cunoscut pentru a fi detinut o mare colectie cu opere semnate de Munch si au fugit cu simple copii luate, pe care ei le-au luat, fara indoiala, drept originale.
"Este vorba de o gogomanie adevarata", a declarat pentru AFP un inspector al Politiei din Oslo. "Tablourile furate erau in fapt absolut fara valoare", a spus acesta. "Hotelul Continental detine, de buna seama, originalele celor trei tablouri - <>, <> si <>-, dar ele au fost inlocuite cu niste copii ca urmare a cresterii interesului recent manifestat de cercurile de criminali pentru operele lui Munch", a precizat administratorul hotelului. "Originalele se afla intr-un loc sigur. Este un adevarat esec pentru hoti", a mai spus acesta. "Tablourile furate sunt fotografii dupa litografii a caror rama constituie singura valoare", a adaugat administratorul.
Anul trecut, in luna august, in plina zi si in fata turistilor uluiti, doi indivizi cagulati si inarmati au sustras "Strigatul" si "Madona" din Muzeul Munch din Oslo, apoi au fugit cu un vehicul furat condus de o a treia persoana.
Politia a operat cinci arestari, dar cele doua capodopere a caror valoare totala ar fi putut sa atinga 100 de milioane de dolari nu au fost gasite inca. In martie trecut, alte trei opere mai putin cunoscute ale lui Munch fusesera furate dintr-un hotel din sud-estul Norvegiei, dar au fost recuperate a doua zi.
In pofida lipsei valorii copiilor furate miercuri, Politia a decis sa deschida o ancheta, deoarece considera ca "este vorba totusi de un act grav".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.