Copii disparuti brusc de acasa, de langa parinti. Cautari disperate, cu caini, jandarmi si elicopter. Lacrimi, lacrimi, lacrimi si multa-multa frica atunci cand dispare speranta. Copii care au indoliat familii, micuti descoperiti in viata. Prea dese
Copii disparuti brusc de acasa, de langa parinti. Cautari disperate, cu caini, jandarmi si elicopter. Lacrimi, lacrimi, lacrimi si multa-multa frica atunci cand dispare speranta. Copii care au indoliat familii, micuti descoperiti in viata. Prea dese intamplari in ultimele luni, intr-o Romanie rascolita. intai a fost Vladut Tudor, un baietel de aproape cinci ani, care a disparut anul trecut de langa mama lui, in preajma Manastirii Cocos, de langa Tulcea. Era un octombrie calduros si baietelul n-avea pe el decat pantaloni scurti, maiou si tricou. Anchetatorii au spus ca nu a mai rezistat in padurea in care s-a afundat din cauza frigului si a murit in urma unui soc hipotermic. Prea multele necunoscute ale investigatiei l-au facut pe procuror sa redeschida dosarul clasat. De cateva zile, politistii si jandarmii constanteni cauta o fetita de 6 ani, disparuta de acasa in plina zi. Cei mai multi cred ca a fost rapita. A existat insa si un caz cu final fericit. Un baietel de 4 ani, luat de un cioban de acasa, a fost descoperit dupa opt zile, viu si nevatamat, intr-o padure din judetul Bacau.
in urma cu o luna si jumatate, "Libertatea" (vezi facsimil) publica o poveste cutremuratoare, dar care, prin comparatie cu intamplarea din padurea Babadag, de langa Tulcea, avea un final fericit. Ionut, un baietel de doar patru anisori, se spunea ca a fost rapit de un cioban. Luat la intrebari, acesta a recunoscut ca l-a dus pe copil pe campuri, l-a violat, l-a ucis si i-a ingropat cadavrul. Nu mai stia unde. Peste opt zile insa s-a produs "minunea": baietelul a fost gasit viu in padure, zgribulit si plin de noroi. Aventura lui am descoperit-o abia acum, deoarece pentru Ionut a urmat o perioada mai lunga de recuperare in spital si acasa.
Undeva in depresiunea Tazlaului bacauan, intr-un sat plantat pe o costisa, parca pentru a fi uitat, traieste copilul pe care padurea l-a adoptat, l-a protejat si l-a hranit. Ca sa ajungi acolo, "infigi" masina intr-o straduta ingusta, pietruita si plina de gropi, ce pleaca din Targu Ocna, si urca apoi anevoios spre Barsanesti, o comuna veche si saracacioasa, in care traiesc oameni imbatraniti prea repede de vreme. in capatul drumului, se iveste satul Bratesti, o adunatura de case, facute din chirpici si lemn neprelucrat, care se itesc in josul vaii. Satenii iti arata unde sta "Supravietuitorul", cand ii intrebi de micutul care s-a pierdut in padure si a trait acolo opt zile, mancand fragi, ciuperci si muschi.
L-am gasit pe Ionut pe prispa unei case amarate. E crescut de bunici, ca si surioara lui. "si din mila satenilor, fiindca parintii lucreaza cu ziua si le cam place paharutu", ne strecurase un localnic pe care-l intrebasem de copil. in curtea bunicilor lui Ionut aflam cum a disparut baiatul in 8 iunie. A fost luat la plimbare, din fata portii, de un ciobanas de 20 de ani, care ducea caprele la pascut pe dealurile Berzunt. Au luat Drumul Crucii si s-au pierdut in jungla de mesteacan. Au mers cam trei kilometri pana la pasune, unde au lasat caprele sa pasca iarba si s-au retras pe dealuri, la umbra naturii.
Dupa clipele de odihna, ciobanul Vasile Hutan a plecat sa adune caprele, dar pe copil l-a lasat pe niste toale. Ionut era plictisit si incepuse sa planga, iar caprarul l-a altoit cu cateva "cazmale" dupa ceafa. Lasat in singuratate, obosit si speriat, baietelul a plecat catre casa. A urmat poteca, dar in sens invers. Fara sa stie se indeparta de sat cu fiecare pas. incepuse ploaia, una torentiala, iar intunericul era deja stapan peste dealuri. Ionut a intrat repede in pantecul padurii si s-a chircit la adapostul unei tufe.
Acasa, in sat, familia incepuse sa-l caute. O zi, doua, trei... jandarmii haladuiau pe campuri, pe unde umblase ciobanul. Cautau un cadavru. Dupa cinci zile de scotociri, nasul lui Ionut a zis ca trebuie sa se pregateasca de inmormantare. Doar ciobanul recunoscuse ca-l ucisese! A luat cosciugul si crucea. Mai avea de scrijelit doar numele pe ea.


In editia de maine, Ionut relateaza ce a patit el in miezul padurii de mesteceni, cine l-a gasit si veti afla si de ce a mintit ciobanul cand a spus ca l-a ucis.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.