Noul mod de prescriere a retetelor, prevazut in HG 627 din 29 iunie a.c., va usura accesul pacientilor la medicamente si va face ca efortul financiar al bolnavilor sa fie cat mai mic cand acestia doresc. Cel putin asa sustine Cristian Vladescu, prese
Noul mod de prescriere a retetelor, prevazut in HG 627 din 29 iunie a.c., va usura accesul pacientilor la medicamente si va face ca efortul financiar al bolnavilor sa fie cat mai mic cand acestia doresc. Cel putin asa sustine Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). El mai spune ca prin introducerea acestui sistem de prescriere, CNAS nu are intentia de "a face economii".
Pe de alta parte, Vladescu precizeaza ca "in ultimele 12 luni, diferenta platita de pacienti intre medicamentele la preturile de referinta si medicamentele pe care au dorit ei sa le cumpere este de 200 de milioane de dolari.
Tot in aceasta perioada, intre 97 si 99 la suta dintre bolnavii care aveau retete cu medicamente compensate au scos bani din buzunar, chiar daca puteau obtine medicamente gratuite. Deci, preferau sa plateasca diferente pentru a lua medicamente mai scumpe decat cele cu pretul de referinta - cele mai ieftine. Diferenta de pret este data de altceva, dar nu de efectul terapeutic. Cert este ca acum toti vor putea opta sa primesca medicamentul la pretul de baza". La ora actuala, in nomenclatorul romanesc sunt 460 de substante active - denumiri comune internationale: DCI - fata de 3.600 de denumiri comerciale ale medicamentelor.
"Acum medicii vor scrie pe reteta doar substanta activa, concentatia si forma de prezentare si, astfel, nimeni nu se va mai putea plange asa cum s-a mai intamplat pana in prezent ca acestia prescriu numai medicamente scumpe. Farmacistii le vor explica pacientilor, la fel ca si pana acum, chestiunile legate de medicatie pentru care au fost pregatiti din timpul studiilor. De altfel, acesta este si motivul pentru care la alocarea de fonduri catre farmacii, Casele Judetene de Asigurari de Sanatate tin seama de numarul de farmacisti calificati din fiecare unitate", explica presedintele CNAS.
El afirma ca exista circa sase denumiri comerciale la fiecare substanta activa: "Vom vedea ce se intampla in urmatoarele trei-patru luni, insa nimeni nu are de pierdut. In absenta solicitarii pacientilor de lamuriri suplimentare, farmaciile vor elibera automat medicamentele cele mai ieftine corespunzatoare denumirii substantelor active prescrise de medic. Cu alte cuvinte, daca pacientul nu spune nimic, farmacistul ii da produsul cel mai ieftin. Daca bolnavul doreste alt produs cu aceeasi substanta activa si vrea sa suporte diferenta de pret, atunci el va scrie pe spatele retetei ca este de acord sa ia alt medicament decat cel de baza", precizeaza Vladescu. In cazul in care farmacia nu are in stoc medicamentul cel mai ieftin sau orice echivalent al acestuia, va fi obligata sa-l aduca in raft, la cererea pacientului, in termen de 12 ore pentru bolile acute sau 48 de ore pentru bolile cronice.
Daca nu respecta aceasta prevedere, farmaciei respective i se va rezilia contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate: "Directorii Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate vor monitoriza activitatea farmaciilor." Pe de alta parte, Vladescu promite ca in termen de 90 de zile va ajunge in cabinetele medicilor un nou formular de reteta:"Medicii vor putea prescrie pe aceeasi reteta medicamente din subliste diferite, dar farmaciile vor tine distinct evidenta acestora".
In ceea ce priveste autonomia CNAS, Vladescu declara ca "fondul de la asigurati va fi colectat de o structura a Ministerului Finantelor Publice (MFP), iar modul de cheltuire va fi propus de CNAS, nu de Ministerul Sanatatii cum se intampla inainte. Propunerea va fi trimisa la MFP si de aici la Parlament care poate vota orice varianta".
In acelasi timp, presedintele CNAS ii asigura pe farmacistii si pe producatorii si distribuitorii de medicamente ca "20 la suta din datoriile pe 2004 la medicamente le vor primi acum, iar restul de 80 la suta pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.