CAIET DE RETETE Isabella Beeton, o pianista britanica din secolul trecut, spunea ca pestele este adecvat oricarei mese festive. Noi, romanii, pentru ca Dumnezeu ne-a dat atatea lacuri, si rauri, si mare, si un fluviu, putem spune ca suntem un p

CAIET DE RETETE

Isabella Beeton, o pianista britanica din secolul trecut, spunea ca pestele este adecvat oricarei mese festive. Noi, romanii, pentru ca Dumnezeu ne-a dat atatea lacuri, si rauri, si mare, si un fluviu, putem spune ca suntem un popor fericit. Putem manca peste oricand, transformand fiecare masa intr-una boiereasca. Biban, stiuca, crap, platica, rosioara, sunt doar cativa dintre pestii care traiesc in apele noastre si ne incanta cu gustul lor deosebit. Saramura, bors, ciorba, plachie, piftie, peste prajit, copt, la gratar, toate ne sunt la indemana. Zona Dobrogei este un exemplu in acest sens. Aici a prinde, a manca si a gati peste este o traditie de sute de ani pe care oamenii o respecta cu sfintenie. Si nu putem refuza natura, mai cu seama cand pestele este un preparat atat de sanatos, care ne ajuta sa ne pastram in forma, atat fizic cat si psihic.
Pestele face parte din viata romanilor nu doar ca ingredient al mancarurilor. Pescuitul este pentru unii cel mai placut mod de a-si petrece timpul liber. Nu mai conteaza ca trebuie sa se trezeasca in zorii zilei, ca trebuie sa se lupte cu tantarii. Gandul la pestele patruns de mirosul carbunelui incins, undeva pe marginea unei ape, unde natura li se ofera in toata splendoarea ei, face ca pescarilor sa nu le mai pese de nimic.
Si, daca ar fi sa ne luam dupa spusele pianistei britanice, mancand peste, poti fi un adevarat gentleman, fie ca te afli la cel mai luxos restaurant, fie ca stai in bucatarie si il prepari singur sau pe malul unei ape.

SFAT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.