Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903) nu sunt de acord cu propunerea de majorare a TVA de la 19% la 22% pentru anul viitor, sustinand ca masura va duce la incasari mai mici la buget. Presedintele organizatiei, Ioan
Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903) nu sunt de acord cu propunerea de majorare a TVA de la 19% la 22% pentru anul viitor, sustinand ca masura va duce la incasari mai mici la buget. Presedintele organizatiei, Ioan Cezar Coraci, spune ca efectul majorarii TVA va fi invers. "Nu vom avea mai multi bani la bugetul de stat, ci dimpotriva, incasarile vor scadea", a precizat Coraci. Acesta a explicat ca TVA este platit de catre consumatori, si nu de catre companii, dar orice majorare a taxei va avea efect asupra acestora. "Puterea de cumparare a populatiei se va reduce, consumul va scadea si in consecinta productia va avea de suferit. Asadar nu se vor strange mai multi bani la buget, ci probabil ca prin reducerea productiei se vor diminua sumele colecatate din alte taxe", a mentionat Coraci. Mai mult, el crede ca masura de majorare a TVA va avea si efecte sociale, prin cresterea somajului, ca urmare a restructurarii anumitor activitati. Industriasii nu pot fi de acord cu modificarea TVA, deoarece decizia trebuie luata doar cu acceptul patronatelor, dupa realizarea unor calcule care sa demonstreze ca masura va duce la dezvoltare economica. Acesta a mai spus ca a cerut Ministerului Finantelor Publice, in urma doua saptamani, o nota de fundamentare care sa justifice economic un nivel al TVA de 22%, dar nu a primit inca nici un raspuns. "Daca nu vom primi in cel mai scurt timp aceasta fundamentare vom cere demisia ministrului Finantelor Publice, apoi ne vom retrage din toate organismele de dialog social, iar ca masura extrema vom trece la greva fiscala", a mai precizat Coraci. El a mai aratat ca a avut discutii cu sindicatele, care la randul lor, sunt nemultumite de intentia de majorare a TVA si care au amenintat ca vor trece la actiuni de protest in luna septembrie daca nu se renunta la aceasta masura.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.