Noul mod de prescriere a retetelor, pus in aplicare de ieri, a starnit nemultumiri in randul medicilor. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) incearca sa le explice medicilor ca acest nou sistem le va usura munca si ca aduce avantaje pacient

Noul mod de prescriere a retetelor, pus in aplicare de ieri, a starnit nemultumiri in randul medicilor. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) incearca sa le explice medicilor ca acest nou sistem le va usura munca si ca aduce avantaje pacientilor.
Conform Hotararii 627 din 29 iunie a.c., medicii trebuie sa prescrie, incepand de la 1 august a.c. (n.r. ieri) medicamentele compensate si gratuite sub forma denumirii comune internationale (DCI), precizand concentratia si forma de prezentare farmaceutica. "Aceasta inseamna ca pe retete nu vor mai aparea denumirile comerciale ale medicamentelor, iar pacientii vor putea alege, daca vor dori, intre mai multe produse diferite, dar care au la baza aceeasi substanta activa si sunt echivalente din punct de vedere al actiunii terapeutice", sustin reprezentantii CNAS. Acestia mai afirma ca "pacientii vor putea solicita farmacistilor informatii despre preturile medicamentelor disponibile corespunzatoare denumirii comune internationale prescrise de medic. Asiguratul va putea opta fie pentru produsul de baza - cel mai ieftin - care se vinde la pretul de referinta si este compensat in proportie de 50, 90 sau 100 la suta, in functie de sublista de medicamente compensate pe care este inscris acest produs, fie pentru un produs mai scump, caz in care asiguratul va suporta diferenta fata de pretul medicamentului de baza. Medicii protesteaza fata de continutul Hotararii 627. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) sustine ca pe langa faptul ca scrierea unei retete va cere mai mult timp decat consultatia in sine, "ultima inovatie a CNAS si Ministerului Sanatatii (MS) rupe practic legatura dintre medic si pacient, medicul aflandu-se in imposibilitatea de a mai controla medicatia pacientilor sai, in timp ce tratamentul bolnavilor va deveni inconstant, cu reducerea sanselor de vindecare rapida". Reprezentantii CMMB nu cred ca prin noul mod de prescriere a retetelor criza medicamentelor va lua sfarsit si recomanda autoritatilor sa faca "un exercitiu de imaginatie: zeci de persoane la coada la o farmacie si farmacistul - obligat de aceste ultime reglementari - prezentand fiecarui pacient aplecat in fata ghiseului - uneori zecile de produse sub aceeasi denumire comuna internationala". Medicii solicita MS si CNAS ca hotararea din 29 iunie a.c., care "se constituie intr-un atentat in plus la sanatatea si chiar la viata pacientilor si la o desconsiderare profunda a profesiei de medic" sa fie revizuita.

Producatorii si distribuitorii de medicamente trebuie sa faca acum lobby in farmacii, nu prin cabinete

"Noul sistem ii avantajeaza pe farmacisti. Noi, medicii, cunoastem cel mai bine bolile pacientilor nostri, reactiile adverse pe care unii bolnavi le au la diverse produse si efectul terapeutic pe care acestea il au asupra fiecarui pacient in parte. In functie de toate acestea prescriam produsele. Acum, cu cateva exceptii, vom scrie pe retete substanta activa si procentele de compensare 50, 90 sau 100 la suta, nu denumirea unui produs. Nu este exclus sa existe cazuri in care pacientii sa mearga cu retetele la farmacisti si sa li se spuna ca nu au produsul de baza - cel mai ieftin. Mai mult, vor exista situatii in care farmacistii vor recomanda pacientilor anumite produse scumpe si pentru acestea bolnavii vor plati diferenta. In aceste conditii, producatorii de medicamente si distribuitorii vor oferi farmaciilor asa-numite subventii - spre exemplu plata Internetului sau a unor utilitati - ca farmacistii sa recomande pacientilor produsele lor", ne-a declarat un medic de familie care a dorit sa-si pastreze anonimatul. In replica, CNAS sustine ca farmaciile au obligatia contractuala sa aiba produsele de baza, cele mai ieftine, printre medicamentele echivalente: "In cazul in care medicamentul dorit de asigurat nu exista in farmacie, aceasta are obligatia de a-l aduce in raft, la cererea pacientului, in termen de maximum 12 ore - pentru bolile acute si subacute - sau de 48 de ore - pentru bolile cronice. Farmacistii afirma ca hotararea CNAS este buna, cu o exceptie: "Avantajul: pacientii vor putea sa-si aleaga medicamentul in functie de banii de care dispune. Dezavantajul: farmaciile ar putea sa devina cabinete de consultatii, caci farmacistii vor trebui sa le prezinte bolnavilor toate produsele care contin substanta activa prescrisa de medic si vor sta ore in sir la cozi".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.