"In luna iulie, la Bursa la termen din Sibiu au fost spulberate toate recordurile de tranzactionare pentru o luna de vara", declara directorul de tranzactii Radu Balbaie. "Comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul contractelor futures
"In luna iulie, la Bursa la termen din Sibiu au fost spulberate toate recordurile de tranzactionare pentru o luna de vara", declara directorul de tranzactii Radu Balbaie. "Comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul contractelor futures si options a fost de peste sapte ori mai mare, numarul pozitiilor deschise fiind de aproape 16.500".
Primele tranzactii pe raportul leu/euro cu scadenta decembrie au fost realizate, in urma cu doua saptamani, la 3,5850 - 3,5949 lei.
Scaderea euro sub pragul psihologic de 3,55 lei a provocat o noua apreciere a leului, pretul de cotare coborand pana la 3,5417 lei. In ultima parte a lunii iunie, raportul leu/euro a fost cotat pentru septembrie la preturi de 3,62 - 3,65 lei, investitorii fiind influentati de cresterea majora a deficitelor de cont si comercial. Cei care au mizat insa pe politica BNR de tintire directa a inflatiei au obtinut profituri deosebite. Saptamana trecuta, tranzactiile au fost realizate la preturi de 3,5199 - 3,56 lei, vineri pretul fiind stabilit la 3,54 lei, datorita fluctuatiilor mari din piata valutara.
Evolutia cursului leu/euro si a paritatii euro/dolar au provocat o scadere semnificativa a raportului leu/dolar cu scadenta septembrie.
Daca la inceputul lui iulie tranzactiile s-au realizat in culoarul 2,9975 - 3,0225 lei, lunea trecuta dolarul a coborat la 2,94 lei. Trendul descrescator s-a mentinut si in zilele urmatoare, moneda verde atingand un minim de 2,92 lei. Paritatea euro/dolar cu scadenta septembrie a inceput saptamana la 1,20 - 1,2055 dolari, urmata de o scadere la un minim de 1,1970 dolari. Neputinta monedei americane de a cobori sub pragul de 1,1950 dolari a adus un plus monedei europene, care a urcat vineri pana la 1,2094 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.