Ultima sedinta a pietei valutare de vineri a fost deosebit de agitata, pe fondul unor noi interventii ale BNR.
"A fost cea mai agitata sedinta din iulie, declara un dealer. Cotatiile euro de dimineata s-au plasat in jurul valorii de 3,51 lei,
Ultima sedinta a pietei valutare de vineri a fost deosebit de agitata, pe fondul unor noi interventii ale BNR.
"A fost cea mai agitata sedinta din iulie, declara un dealer. Cotatiile euro de dimineata s-au plasat in jurul valorii de 3,51 lei, toata lumea fiind pregatita sa vada cursul coborand sub 3,5 lei. A urmat o noua interventie a BNR, in jocul careia au intrat si unele banci care au dorit sa speculeze, cotatiile urcand la peste 3,54 lei. Retragerea bancii centrale a readus, in doar cateva minute, euro la pragul de 3,51 lei, ordinele de vanzare inmultindu-se din nou".
Euro a incheiat iunie la 3,6050, iar ultima sedinta din iulie la 3,5237 lei, dupa ce in ziua precedenta a fost atins minimul anului, de 3,5197 lei. Dolarul a avut o evolutie mult mai spectaculoasa. Dupa ce la inceputul lunii se parea ca el se va instala definitiv peste pragul de 3 lei, evolutiile cursului leu/euro si ale paritatii euro/dolar au creat presiune pe cursul monedei verzi, care a incheiat iulie la 2,9164 lei, valoare apropiata de cea de la inceputul lunii.
Se pare ca moneda verde da semne de oboseala, revenirea la pragul de 3 lei fiind tot mai indepartata. Dupa ce a reusit la inceputul lui iulie sa atinga un minim de 1,1866, la finele lunii el a dat inapoi, euro parand pregatit sa revina peste pragul de 1,2250, iar de aici spre 1,24 dolari. Vineri, paritatea a fluctuat intre 1,2076 - 1,2178 dolari, chiar daca informatiile venite de peste Ocean, indicele activitatii economice din zona Chicago si cel de incredere al consumatorilor, calculat de Universitatea din Michigan, au fost pozitive.
Analistii considera ca principalul factor care a sustinut dolarul, rata dobanzii stabilita de Rezerva Federala, si-a pierdut din intensitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.