Casa de compensare va trebui sa infiinteze un fond de garantare in vederea asigurarii functionarii mecanismului de compensare-decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare derivate pe piata de capital, conform proiectului de regulament privind
Casa de compensare va trebui sa infiinteze un fond de garantare in vederea asigurarii functionarii mecanismului de compensare-decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare derivate pe piata de capital, conform proiectului de regulament privind autorizarea si functionarea depozitarului central, casei de compensare si a contrapartii centrale, elaborat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Fondul de garantare va fi constituit din sume in bani, valori mobiliare si scrisori de garantie bancara in favoarea casei de compensare sau contrapartii centrale, depuse de catre fiecare membru compensator in scopul acoperirii debitelor inregistrate, dupa lichidarea sumelor din contul in marja.
Membrii compensatori care efectueaza operatiuni cu instrumente financiare derivate sunt obligati sa participe la constituirea resurselor financiare ale fondului de garantare.
Resursele financiare ale fondului de garantare se constituie din contributia initiala si contributiile anuale ale membrilor compensatori, precum si imprumuturi pe termen scurt, care sa acopere exclusiv nevoi cu caracter temporar.
De asemenea, veniturile rezultate din lichidarea creantelor casei de compensare sau contrapartii centrale si veniturile provenite din investirea acestor fonduri sunt alte resurse ale fondului. Contributia initiala va fi stabilita prin reglementarile casei de compensare sau contrapartii centrale si se va calcula prin aplicarea unei cote procentuale de cel putin 1 la suta asupra capitalului initial minim al unui intermediar.
Contributia anuala va fi stabilita tot prin reglementarile celor doua entitati si va fi echivalenta cu procentul stabilit de catre consiliul de administratie al casei de compensare, aplicat la valoarea maxima a expunerii totale zilnice pe o perioada predeterminata.
Expunerea totala zilnica se stabileste pe baza situatiei contului in marja al fiecarui membru compensator.
Casa de compensare sau contrapartea centrala poate contracta imprumuturi numai atunci cand utilizarea integrala a fondului de garantare nu este suficienta pentru a acoperi in intregime obligatiile sale efective. Casa de compensare si contrapartea centrala sunt persoane juridice, constituite sub forma unor societati pe actiuni, emitente de actiuni nominative, platite integral in numerar, la momentul depunerii cererii de autorizare.
Obiectul de activitate al casei de compensare sau contrapartii centrale consta in calcularea pozitiilor nete ale membrilor compensatori, asigurarea evidentei instrumentelor financiare derivate tranzactionate pe pietele reglementate si/sau in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare. Intermediarii care tranzactioneaza instrumente financiare derivate pe pietele reglementate sau sistemele alternative de tranzactionare pot participa direct la sistemul de compensare - decontare ca membri compensatori generali, membri compensatori individuali sau indirect, ca membri noncompensatori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.