Cursul de schimb a atins valorile inregistrate in ianuarie 2003
Deprecierea monedei europene in raport cu moneda nationala nu se resimte in preturi
Cei care au mizat pe politica bancii centrale de tintire directa a inflatiei au obtinut

Cursul de schimb a atins valorile inregistrate in ianuarie 2003
Deprecierea monedei europene in raport cu moneda nationala nu se resimte in preturi
Cei care au mizat pe politica bancii centrale de tintire directa a inflatiei au obtinut profituri substantiale

Principalele valute au coborat din nou in fata leului, moneda europeana ajungand la mai putin de 2 bani de pragul psihologic de 3,5 lei pentru un euro.
Cursul euro valabil pentru astazi a fost fixat de BNR la 3,5197 lei, iar un dolar este cotat la 2,9162 lei. Raportul dintre leu si euro coboara astfel la un nivel comparabil cu cele din luna ianuarie a anului 2003. Tendinta de apreciere a leului a dominat saptamana trecuta.
Luni, euro valora 3,5579 lei, iar dolarul 2,9207 lei. Spre deosebire de moneda europeana, dolarul a cunoscut o evolutie fluctuanta. Moneda americana a urcat miercuri la 2,9543 lei, scazand apoi usor joi, pentru ca vineri sa ajunga la 2,91 lei.
Lipsa interventiilor in ultimele zile pare o incercare a BNR de a limita proportiile inflatiei generate de majorarea preturilor la utilitati. Cu toate acestea, insasi banca centrala a recunoscut recent ca aprecierea cursului leului asupra preturilor interne este tot mai slab.
In fapt banca centrala a avertizat ca isi va rari interventiile in piata. BNR a anuntat insa ca trecerea la un regim de flotare libera se va face abia dupa scaderea ratei inflatiei sub nivelul de 4 la suta. Guvernatorul Mugur Isarescu a spus recent ca exista posibilitatea manifestarii in continuare a unei aprecieri moderate a leului, dar cu riscul unei volatilitati sporite in ambele sensuri.

Leul tare se pregateste sa devina si mai tare

Procesul de apreciere a leului, inceput in octombrie trecut, a continuat si pe parcursul lunii iulie. Euro a scazut luna trecuta cu 2,3 la suta, iar dolarul cu 2,5 la suta, valoare apropiata de cea de la inceputul anului.
Fata de inceputul ultimului trimestru din 2004, moneda nationala a crescut cu 17,2 la suta fata de cea europeana si cu aproape 15 la suta fata de cea americana.
Cresterea leului a adus euro aproape de cursul de la sfarsitul lui 2002. Euro este pregatit sa scada sub pragul de 3,5 lei, dar cei care realizeaza comert exterior trebuie sa tina cont de ultimele declaratii ale guvernatorului BNR care atragea atentia sa ne asteptam la fluctuatii ale cursului de pana la 20 la suta. "BNR se pare ca a decis sa foloseasca din nou cursul ca arma anti-inflationista, lasand deoparte problemele rezultate din majorarea deficitelor de cont si comercial, comenta un dealer bancar. Cresterea leului nu trebuie sa mire, el avand posibilitati inca mari de apreciere.
La aceasta contribuie atat cresterea economica, mult superioara celei din euro-zona, cat si intrarile mari rezultate fie din achizitii internationale sau fonduri europene, care aduc presiune pe euro.
Nu trebuie sa uitam sumele aduse in tara de cei care muncesc in strainatate, care se pare ca ating un nivel anual de aproape 4 miliarde euro".
Deprecierea cursului convine BNR care are ca principal obiectiv scaderea inflatiei, in conditiile in care scumpirile repetate la utilitati risca sa ameninte tinta de inflatie de 7,5 la suta pentru acest an.
In plus, inundatiile ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra inflatiei in principal din cauza scumpirii produselor alimentare.
La scaderea monedei unice ar putea contribui si ultimele declaratii ale premierului italian, Silvio Berlusconi, care a declarat ca adoptarea ei reprezinta un "dezastru", un "jaf", care a creat confuzie, ea conducand la actuala situatie economica din Italia.

Mugur Isarescu implineste 56 de ani

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, implineste, astazi, 56 de ani, din care peste 20 de ani i-a consacrat mediului economic si financiar-bancar. Nascut la 1 august 1949, la Dragasani, judetul Valcea, Mugur Isarescu este absolvent al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti (1971) si doctor in economie (1989).
In februarie 1990 a intrat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe fiind numit secretar II la Ambasada Romaniei din Washington (mart.- sept. 1990), cu misiunea de a intretine relatiile cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International. La 4 septembrie 1990 a fost numit in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, guvernator general si presedinte al BNR, functie pe care a parasit-o doar in 1999 - 2000 cand a fost premier. Revista britanica "The Banker" i-a acordat premiul de "Cel mai bun guvernator de banca centrala din lume pentru anul 2001".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.