Decizia privind majorarea de la 0,1% la 1% a pragului de detinere a actiunilor emise de catre societatile de investitii financiare (SIF) va intra in vigoare marti, 2 august, dupa ce Ordonanta care reglementeaza aceasta masura a fost publicata joi in
Decizia privind majorarea de la 0,1% la 1% a pragului de detinere a actiunilor emise de catre societatile de investitii financiare (SIF) va intra in vigoare marti, 2 august, dupa ce Ordonanta care reglementeaza aceasta masura a fost publicata joi in Monitorul Oficial. Astfel, orice persoana va putea detine actiuni la una din cele cinci SIF pana la limita de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare. "Exercitiul dreptului de vot este suspendat pentru actiunile detinute de actionari care depasesc limita de 1%", se precizeaza in actul normativ. In plus, in termen de trei luni, actionari are depasesc limita de detinere sunt obligati sa vanda actiunile in plus. CNVM va emite reglementari privind aplicarea acestor prevederi.
In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei, SIF-urile va trebui sa modifice in statutele proprii limita de detinere de la 0,1% la 1%.
Decizia de majorare a pragului de actiuni emise de SIF-uri a fost aprobata in sedinta Guvernului din 14 iulie. Initiativa legislativa prin care s-a propus majorarea limitei de detinere de actiuni a fost adoptata de Senat in data de 30 iunie. Ulterior, a fost transmisa la Camera Deputatilor, in vederea adoptarii. Pentru a pune in aplicare aceasta masura in regim de urgenta s-a propus adoptarea ei printr-o ordonanta de Guvern, se precizeaza in comunicat.
Initial, propunerea de majorare a pragului a fost inclusa in proiectul de lege privind demutualizarea Bursei. In acelasi timp, Guvernul agrease propunerea de majorare a pragului pana la care o persoana poate detine actiuni la o societate de investitii financiare de la 0,1% la 5%. Insa reprezentantii SIF-urilor au considerat ca acest prag este prea mare si s-a revenit la propunerea de majorare la 1%.
Pragul de detinere de 0,1% la cele cinci Societati de Investitii Financiare a fost introdus in statutele societatilor inca de la infiintarea lor, in urma cu aproape zece ani de teama eventualelor preluari ostile. In timp, insa, s-a constatat imposibilitatea adoptarii unor decizii in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, din cauza actionariatului extrem de dispersat si greu de convocat. Fiecare SIF are aproape noua milioane de actionari, majoritatea rezultati in urma procesului de privatizare in masa. In plus, administratorii societatilor erau numiti practic "pe viata", schimbarea acestora necesitand, de asemenea, convocarea a 50% plus un actionar.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.