Unul dintre "favoritii" remanierii guvernamentale, vehiculate tot mai des in ultimul timp este, fara indoiala, ministrul Finantelor, Ionut Popescu. Orice zvon venit dinspre orice colt al mediilor politice il dadea pe finantistul-sef drept sigur pl
Unul dintre "favoritii" remanierii guvernamentale, vehiculate tot mai des in ultimul timp este, fara indoiala, ministrul Finantelor, Ionut Popescu. Orice zvon venit dinspre orice colt al mediilor politice il dadea pe finantistul-sef drept sigur plecat din Palatul Victoria.
Cel mai recent anunt al ministrului amintit si care a fost departe de a starni simpatia aliatilor de la guvernare a fost cel referitor la majorarea taxei pe valoarea adaugata de la 19% la 22% incepand de anul viitor. Practic, masura amintita a devenit, in numai cateva zile, de la aproape o certitudine la ipoteza de lucru.
In ultimele doua zile, reactiile starnite de demisia de onoare a ministrului Culturii Mona Musca l-au determinat si pe ministrul Finantelor sa afirme ca va continua sa-si respecte propria scara de valori, desi nu se gandeste sa-si dea demisia. Insa la numai cateva ore de la aceasta declaratie, facuta pentru BBC, Ionut Popescu a trecut la contraatac.
Daca Hotararea apare, Ministerul o va aplica
Folosindu-se de cea mai buna arma din arsenalul unui ministru de Finante, respectiv pastrarea unei corectitudini fiscale solicitate atat de des Romaniei de toate organismele financiare internationale, ministrul Popescu a refuzat sa contrasemneze o hotarare de Guvern referitoare la acordarea de subventii producatorilor agricoli in vederea achizitionarii de utilaje agricole de la societatea Tractorul Brasov. Asta in conditiile in care Uniunea Europeana a declarat, in repetate randuri, ca Romania are o mare problema cu ajutoarele de stat, fie ele si "indirecte". "Nu pot sa semnez o astfel de decizie privind subventionarea indirecta a uzinei Tractorul, dupa ce pana acum am blamat asemenea initiative", afirma, imediat dupa sedinta de Guvern de joi ministrul Finantelor. In acelasi timp, insa, el a subliniat faptul ca, desi se opune unei asemenea masuri, din momentul in care hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial el nu va putea decat sa o aplice pentru ca Guvernul este suveran. Intrebat daca isi va prezenta demisia in aceasta situatie, ministrul Ionut Popescu ne-a precizat ca nu poti fi intotdeauna de acord cu cineva in proportie de 100%, iar atunci cand nu esti de acord cu o anumita masura trebuie sa spui deschis acest lucru.
SGG a confirmat ca e necesara semnatura Finantelor
Revenind la problema subventiei Tractorului, acest mar al discordiei dintre Tariceanu si Popescu, potrivit juristilor, o astfel de hotarare nu poate merge la Monitor si, prin urmare nu se poate aplica atat timp cat nu poarta semnatura ministrului Finantelor. Aceasta realitate a fost confirmata pentru ZIUA si de Secretariatul General al Guvernului. In acest context este foarte ciudata explicatia oferita, ieri, de purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, pentru Mediafax. Fara nici o legatura cu continutul articolului publicat de ZIUA pe aceasta tema in data de 29 iulie, Oana Marinescu a precizat ca pentru adoptarea unei decizii in Guvern nu este nevoie de unanimitate, hotararile se iau prin consens, iar daca nu exista consens primul-ministru este cel care decide. O explicatie cel putin ambigua avand in vedere ca ZIUA nu a pus la indoiala procedura de adoptare a actului normativ respectiv. Singurul lucru semnalat de noi a fost masura in care acesta se va putea aplica fara semnatura ministrului Finantelor. In acest sens, trebuie precizat si faptul ca, potrivit art. 23 din HG 50/2005 privind normele de tehnica legislativa, o hotarare nu poate pleca la Monitor fara semnatura ministrilor initiatori.
Trei iepuri dintr-un foc
Potrivit surselor ZIUA, numele ministrului Finantelor este trecut pe hotararea respectiva, deci ea trebuie semnata si de oficialul citat. Si in cursul zilei de ieri, ministrul Finantelor a ramas ferm pe pozitie afirmand ca nimeni din Finante nu va semna actul normativ. Cu alte cuvinte, Ionut Popescu incearca sa iasa din Guvern nu pe usa remanierii, ci pe cea a demisiei de onoare, exemplul Monei Musca fiind demn de urmat de ministrul Finantelor. Astfel, Popescu impusca trei iepuri dintr-o data: ramane consecvent politicii de neacordare a subventiilor, numele lui nu va fi trecut pe lista rusinoasa a remanierii, iar iesirea din guvernul Tariceanu va fi una de onoare.
Mai ramane de vazut daca premierul nu va declasa un atac la baioneta si in aceste conditii va fi incalcata legea, iar Hotararea de Guvern nu va fi trimisa la Monitorul Oficial fara toate semnaturile necesare.
Replica ambigua a purtatorului de cuvant
Calin Popescu-Tariceanu, Oana Marinescu (Foto: MEDIAFAX) "Ministrul Finantelor a fost singurul membru al Guvernului care s-a opus actului privind subventiile acordate producatorilor agricoli pentru achizitionarea de tractoare, hotararea fiind adoptata, joi, de Guvern, avand in vedere ca pentru adoptarea unei decizii nu este nevoie de unanimitate", a precizat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Executivului. Oficialul guvernamental a aratat ca actul normativ a facut obiectul unor discutii civilizate si normale pentru o sedinta de Guvern, in care au existat opinii diferite intre ministrul Finantelor si alti membri ai Cabinetului. "Ministrul de Finante a afirmat in timpul sedintei ca nu sustine aceasta reglementare si a explicat de ce. Alti membri ai Executivului au adus contraargumente in favoarea actului, in cadrul unei discutii civilizate, normale pentru o sedinta de Guvern. Dupa aceea s-a luat decizia. Potrivit legii, hotararile in Guvern se iau prin consens, iar atunci cand nu exista consens, primul-ministru hotaraste. Ministrul de Finante a fost singurul membru al Guvernului care s-a opus promovarii acestui act normativ", a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu.
Povestea subventiei de 100 de miliarde de lei
Miercuri, primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a fost in vizita la Tractorul Brasov, ocazie cu care a promis ca va gasi o solutie pentru a scoate din impas fabrica de tractoare. Mai precis, potrivit declaratiilor sindicalistilor de la Tractorul, Tariceanu ar fi afirmat ca va introduce pe ordinea de zi a sedintei de Guvern o ordonanta care ar asigura subventionarea tehnicii agricole cu 250 de miliarde de lei. "Daca fermierii ar fi sprijiniti sa cumpere tractoare, am fi ajutati si noi implicit", a precizat Gheorghe Apostu, liderul de sindicat de la Tractorul. In acelasi timp, directorul uzinei a explicat ca, pe piata interna, "oamenii nu au bani sa cumpere tractoare". A doua zi dupa vizita de la Brasov, Tariceanu s-a tinut de cuvant si a aprobat in sedinta Executivului alocarea unei sume de 100 de miliarde de lei vechi (circa 3 milioane de euro) pentru subventionarea producatorilor agricoli care doresc sa-si cumpere masini agricole. "Aceasta suma nu va fi acordata pentru societatea Tractorul, deoarece nu se pot acorda subventii directe, ci producatorilor agricoli. Astfel, va fi subventionat 45% din pretul utilajului achizitionat. Banii vor fi dati prin Ministerul Agriculturii", a declarat primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. Conform premierului, cele 100 de miliarde de lei suplimenteaza fondurile alocate pentru achizitionarea de tractoare noi prin programul privind sprijinirea producatorilor agricoli. Suma aprobata se adauga fondurilor in valoare de 250 de miliarde de lei vechi alocate de Executiv in luna aprilie.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.