NASA a anuntat ieri intreruperea pe o perioada nedeterminata de timp a misiunilor spatiale cu om la bord in urma repetarii incidentului care a dus la tragedia navetei Columbia: desprinderea unei bucati apreciabile de spuma izolatoare de pe rezervorul
NASA a anuntat ieri intreruperea pe o perioada nedeterminata de timp a misiunilor spatiale cu om la bord in urma repetarii incidentului care a dus la tragedia navetei Columbia: desprinderea unei bucati apreciabile de spuma izolatoare de pe rezervorul extern de combustibile al navetei. "Trebuie sa recunosti atunci cand ai gresit. Iar noi am gresit", recunosc oficialii NASA.
"Pana nu vom fi cu adevarat pregatiti nu vom mai zbura. Nu stiu cand vom reveni in spatiul cosmic", a declarat presei Bill Parsons, unul din coordonatorii misiunii NASA. "Puteti sa-i spuneti noroc, puteti sa-i spuneti cum vreti, dar nu s-au produs avarii asupra navetei", a adaugat Parsons.
Spuma izolatoare are rolul de a proteja rezervorul extern al navetei de razele Soarelui, de intemperii si de actiunea altor agenti externi. Desprinderea de bucati din aceasta spuma in momentul lansarii, din cauza vibratiilor extraordinar de puternice ale motoarelor constituie o problema majora pe care NASA credea ca a rezolvat-o inainte de lansarea navetei Discovery. Aceasta situatie reprezinta un urias pas inapoi pentru un program spatial in cadrul caruia, timp de doi ani si jumatate, s-a cheltuit peste un miliard de dolari.
Pentru o mai mare siguranta, in cursul zilelor urmatoare se va efectua o inspectie amanuntita a sistemelor de securitate si de navigare ale navetei pentru a se elimina in totalitate ipoteze existentei unui impact si a unor avarii.
Echipajul de pe Discovery a fost informat miercuri despre acest incident, exact inainte de culcare. "Trebuie sa recunosti atunci cand ai gresit. Iar noi am gresit", a mai declarat Parsons. "Trebuie sa ne intoarcem la masa de proiectare, intrucat va pot declara ca bucata de spuma nu ar fi trebuit sa se desprinda si totusi s-a desprins. Trebuie sa rezolvam cumva aceasta problema", a mai adaugat el.
Administratorul NASA, Michael Griffin, a promis la randul sau, miercuri, ca agentia pe care o reprezinta va face toate modificarile necesare din punct de vedere al maximizarii securitatii si abia apoi vor fi reluate lansarile.
"Printre lucrurile pe care le-am testat au fost rezistenta spumei izolatoare si performantele echipamentelor video instalate pentru a detecta din timp potentialele probleme. Echipamentele video au functionat ireprosabil, dar spuma a cedat", se precizeaza intr-o declaratie semnata de Griffin, cu putin timp inainte ca astronautii sa fie treziti de NASA pentru cea de-a treia lor zi pe orbita.
Bucata de spuma care s-a desprins are o forma neregulata, cu dimensiunile intre 61 si 84 de centimetri lungime, intre 25 si 35 de centimetri latime si cu grosimea intre 5 si 20 de centimetri. Conform inaltului oficial, Agentia Spatiala Americana ia in calcul si probabilitatea sa fie nevoie de lansarea navetei Atlantis, in cadrul unei misiuni de salvare a echipajului de pe Discovery, in cazul in care aceasta naveta nu se va putea intoarce in siguranta pe Pamant.
in timpul lansarii de acum doua zile s-au mai desprins cateva fragmente mai mici, inclusiv unul dintr-o portiune a rezervorului extern de combustibil. De asemenea, au avut de suferit si placutele din scutul termic care acopera burta navetei - din una din aceste placute, aflata in apropierea trenului de aterizare din fata al navetei, s-a pierdut o bucata cu dimensiunile intre 2,5 si 3 centimetri.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.