Inspectorul CNEAA a primit 6.200 de euro de la asistentul universitar Lucian Bratu pentru a interveni pe langa cadre de la Academia de Politie din Bucuresti in favoarea a sase studenti

Un inspector din Consiliul National de Evaluare si

Inspectorul CNEAA a primit 6.200 de euro de la asistentul universitar Lucian Bratu pentru a interveni pe langa cadre de la Academia de Politie din Bucuresti in favoarea a sase studenti

Un inspector din Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica a fost arestat preventiv pentru 20 de zile, sub acuzatia de complicitate la trafic de influenta, in legatura cu cazul celor doua cadre didactice de la Universitatea Ecologica "Dimitrie Cantemir" din Iasi arestate pentru coruptie, informeaza Biroul de Presa al PNA, precizand ca a fost prezentat instantei pentru emiterea unui mandat de arestare preventiva de 29 de zile.
Potrivit sursei citate, inspectorul Marin Angheloiu, fost presedinte in cadrul Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare, a fost retinut, in noaptea de marti spre miercuri, in baza unei ordonante pentru 24 de ore.
Din probele administrate in dosarul 131/P/2005 a rezultat ca "pe parcursul lunii iulie 2005, Marin Angheloiu a pretins si primit in doua transe suma totala de 6.200 de euro de la Lucian Bratu, in scopul de a fi data unui cadru universitar al Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza Bucuresti, pentru a se interveni in vederea obtinerii unor note de promovare la examenul de licenta, sesiunea iulie 2005, in cazul a sase studenti de la Universitatea Ecologica Dimitrie Cantemir Iasi", se arata in comunicatul PNA.
In urma unor informatii furnizate de ofiterii Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, au fost arestate, la data de 19 iulie, pentru trafic de influenta, doua cadre didactice de la "Dimitrie Cantemir".
In sarcina asistentului universitar Lucian Bratu si a lectorului Dumitru Mirel Popa procurorii au retinut ca ar fi primit in repetate randuri diferite sume de bani pentru a interveni in favoarea unor studenti doritori sa promoveze mai usor examenul de licenta.
Lucian Bratu a fost prins chiar in incinta Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, in timp ce primea suma de 700 de euro, anchetatorii stabilind ca ar fi pretins si primit, de la alti sapte studenti, suma de 7.000 de euro.
In ceea ce-l priveste pe lector, acesta este acuzat ca l-a sprijinit pe Bratu in activitatea sa infractionala, obtinand un beneficiu personal de 6.200 de euro. Pentru aceste fapte, magistratii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventiva de 20 de zile, in timp ce Dumitru Mirel Popa a primit unul de 29 de zile.

Doua cadre ale Academiei, audiate de procurori

Contactat telefonic, rectorul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, chestorul principal Costica Voicu, ne-a declarat ca procurorii anticoruptie au audiat, in ultimele zile, doua cadre didactice angajate ale institutiei de invatamant pe care o conduce.
"La PNA au fost convocati pentru audieri, ieri si azi, conferentiarul universitar Costica Paun, de la Catedra de Drept Penal, si profesorul universitar doctor Alexandru Boroi, seful Catedrei de Drept Penal din cadrul Facultatii de Drept. Calitatea lor este de corectori, respectiv membri in Comisia de solutionare a contestatiilor.
In masura in care procurorii vor gasi elemente care sa-i incrimineze pe cei doi, vor lua masurile care se impun. Din punctul nostru de vedere, PNA isi face extrem de bine treaba, motiv pentru care am raspuns prompt solicitarii procurorilor punandu-le la dispozitie toate documentele cerute", ne-a mai spus rectorul Costica Voicu.
Conducerea Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" a mai precizat ca "Lucian Bratu si Dumitru Popa nu au fost si nu sunt cadre didactice ale Academiei de Politie", ci "doi infractori, angajati ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Ecologice Dimitrie Cantemir din Iasi, prinsi in flagrant pentru infractiuni de competenta PNA".

Institutia nu este acreditata de MedC

Mai multe documente de la Universitatea Ecologica "Dimitrie Cantemir" din Iasi au fost ridicate, saptamana trecuta, pentru verificari, de catre procurorii anticoruptie care investigheaza cazul celor doua cadre didactice arestate pentru trafic de influenta, ne-au informat surse judiciare.
De asemenea, au fost audiate mai multe persoane cu functii de conducere din cadrul institutiei de invatamant, printre care si rectorul Zaira Murgu si profesorul Longinus Enescu, fost profesor la UMF si fost rector al Universitatii "Vasile Alecsandri". Surse neoficiale ne-au informat ca audierea rectorului de catre un procuror bucurestean a durat mai bine de trei ore.
Interpelati au fost si cativa studenti absolventi, carora li s-au cerut detalii despre modul in care au sustinut examenul de licenta, in special cei "programati" sa-si sustina examenul in acest an.
Intrebarile puse au vizat mai ales eventualitatea achitarii vreunei sume de bani celor doua cadre arestate, precum si daca i-au cunoscut personal pe Lucian Bratu si Mirel Popa.
Majoritatea absolventilor au declarat ca li s-au pretins sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 de euro pentru a li se rezolva promovarea examenului de licenta de la Academia de Politie, precizand, insa, ca au refuzat "oferta", au mai afirmat sursele noastre. Facultatea de Drept din Iasi "functioneaza" in cadrul Universitatii Ecologice "Dimitrie Cantemir" din aceeasi localitate, care, asa cum am scris, nu este acreditata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, aflandu-se in lichidare inca din anul 2002, conform HG nr. 1026 si 1027/2001.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.