In cadrul unei miscari de amploare impotriva reglementarilor bugetare stabilite de Uniunea Europeana, fermierii polonezi au blocat, ieri, drumurile nationale in mai bine de 30 de localitati, incercand sa determine astfel Guvernul de la Varsovia sa sc
In cadrul unei miscari de amploare impotriva reglementarilor bugetare stabilite de Uniunea Europeana, fermierii polonezi au blocat, ieri, drumurile nationale in mai bine de 30 de localitati, incercand sa determine astfel Guvernul de la Varsovia sa schimbe regulile in privinta subventiilor din agricultura, se arata intr-un material publicat de catre EUobserver. Plangerile fermierilor se refera la intarzierile mult prea mari ale platilor facute de catre UE, cat si de lipsa sponsorilor pentru depozitele agricole din tara. Bruxelles a anuntat ca va plati cei aproape 100 de euro pe tona in luna noiembrie, insa fermierii sustin ca au nevoie de bani in luna august pentru a-si acoperi cheltuielile legate de recoltare si insamantare.
De asemenea, fermierii doresc si o scadere a nivelului minim de acordare a subventiilor, de la 80 la 20 de tone. "Sunt pe cale sa pierd foarte mult, si asta nu atat din cauza secetei, cat a cheltuielilor legate de integrare. Primim numai jumatate din cat primesc fermierii din Vest", declara un fermier catre presa poloneza. In momentul de fata, Polonia primeste de la Uniunea Europeana ajutoare pentru agricultura in valoare de 3,1 miliarde de euro anual, 0,7 miliarde pentru compensarea preturilor la produsele agricole si 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurala. Polonia are insa o suprafata agricola de doua ori mai mare decat Franta sau Spania ori Marea Britanie si, cu toate acestea, beneficiaza de cel mai mic sprijin financiar pentru agricultura. In paralel, Comisia Europeana a anuntat, la inceputul saptamanii, retragerea a aproape 114 milioane de euro din sumele destinate cheltuielilor agricole, datorita cheltuirii lor nejustificate. Tarile vizate de returnarea de fonduri vor fi Franta, Marea Britanie, Grecia, Spania, Italia si Belgia. Cele mai mari sume urmeaza sa fie returnate de Grecia (aproximativ 62,53 de milioane de euro), de Franta (18,4 milioane) si de Spania (16,99 milioane).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.