Un grup de cetateni americani de origine romana, care au format Comitetul Romano-American pentru Basarabia, preocupati fiind de soarta tarii de origine si a romanilor instrainati, a transmis mai multe memorii unor personalitati marcante, atat din tar

Un grup de cetateni americani de origine romana, care au format Comitetul Romano-American pentru Basarabia, preocupati fiind de soarta tarii de origine si a romanilor instrainati, a transmis mai multe memorii unor personalitati marcante, atat din tara, cat si din strainatate, in incercarea de a obtine sprijin pentru repararea injustitiei istorice provocate de Pactul Ribbentrop-Molotov. Convingerea Comitetului este ca nici un cetatean roman nu poate ignora soarta Basarabiei si a confratilor de dincolo de Prut si Nistru. "Basarabia ne uneste pe toti in ganduri, aspiratii si simtiri. Comitetul nostru urmareste remedierea injustitiei istorice comise impotriva Romaniei prin Pactul Ribbentrop-Molotov si reafirma cu tarie dreptul legitim al tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru", sustin semnatarii memoriilor.
Considerand cu adevarat importanta aceasta initiativa, "Curierul National" va promova actiunile Comitetului Romano-American pentru Basarabia. Un prim pas in acest demers este reprezentat de publicarea memoriilor transmise de Comitet unei serii intregi de personalitati atat din tara, cat si din strainatate. Astfel, in numarul de azi, publicam memoriul adresat fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.

Stimate Domnule Constantinescu,

Ne adresam dumneavoastra in calitate de cetateni americani de origine romana preocupati de soarta tarii de origine si a romanilor de pretutindeni. Consideram ca asa cum Romania respecta drepturile minoritatilor etnice din tara, tarile vecine trebuie sa respecte si ele drepturile minoritatilor romanesti de pe teritoriile lor. In plus insa, o problema unica o reprezinta Basarabia, provincie romaneasca de la Traian si Decebal pana in timpurile moderne. Nici un roman nu poate uita ori ignora soarta Basarabiei si a confratilor nostri de dincolo de Prut si Nistru. Aceasta este convingerea ferma a Comitetului nostru pentru Basarabia si a celor circa doua milioane de americani de origine romana care ne sprijina. Basarabia ne uneste pe toti in ganduri si simtiri. Comitetul urmareste repararea injustitiei istorice comise impotriva Romaniei de Pactul Ribbentrop-Molotov si reafirma dreptul tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru.
In acest scop, am inceput sa contactam si sa informam atat autoritatile americane, cat si opinia publica din Statele Unite despre situatia Basarabiei. In vederea consolidarii cooperarii romano-americane in aceasta problema, suntem gata sa colaboram cu toate fortele romanesti de buna credinta preocupate ca si noi de soarta Basarabiei. Pentru a fi eficace in actiunile noastre, va cerem insa ca si dvs. sa amintiti permanent partenerilor americani ca Basarabia este un pamant romanesc. Ne adresam insa in mod special dumneavoastra in calitate de basarabean si fost presedinte al Romaniei. Va solicitam opinia si totodata un raspuns in care sa scoateti in evidenta modalitatile cele mai adecvate de cooperare in vederea realizarii aspiratiilor romanesti.
In lumina celor de mai sus, rezumam obiectivele urmarite de grupul nostru de initiativa si actiune:
- Reafirmarea drepturilor Romaniei asupra Basarabiei si mentinerea vie a acestei idei in mijloacele de opinie publica.
- Informarea si angajarea liderilor americani in sustinerea cauzei romanesti privind Basarabia.
- Promovarea pe plan international a drepturilor romanesti asupra provinciei cu scopul final de a se obtine reunirea Basarabiei cu Romania.
Daca unirea ramane un scop de lunga durata, alte obiective se cer rezolvate acum si anume:
- Retragerea Armatei a 14-a a Rusiei din Transnistria, promisa de la Moscova in repetate randuri Consiliului Europei dar neinfaptuita pana in prezent, si care ar aduce reintegrarea regiunii dizidente.
- Renuntarea definitiva la planurile absurde de federalizare a Republicii Moldova.
- Securizarea frontierelor estice ale Republicii Moldova si eliminarea surselor de fabricare si comercializare a armamentului ilegal din Transnistria care alimenteaza organizatii teroriste din toata lumea.
- Sprijinirea eforturilor de apropiere a Republicii Moldova de Comunitatea Nord-Altantica si Uniunea Europeana.
- Respectarea drepturilor basarabenilor la educatie in limba materna astfel incat sa-si poata recapata curajul asumarii identitatii romanesti.

Grupul de Initiativa si Actiune din Washington D.C.

Prof. Gheorghe Calciu-Dumitreasa, lider spiritual, parohul Bisericii Ortodoxe Romane Sfanta Cruce din Virginia, fost detinut politic, timp de 20 de ani in Romania
Dr. Nicholas Dima, politolog, fost profesor la Scoala Speciala a Fortelor Terestre Americane si la Scoala Navala de Razboi, fost redactor la Vocea Americii
Ing. Valentin Tepordei, inginer geolog, cercetator principal la US Geological Survey, nascut la Chisinau, fiul Pr. Vasile Tepordei, profesor si ziarist care a fost deportat politic intre 1948 si 1956 in Gulagul sovietic de la Vorkuta
Dr. Silviu Ziscovici, "Medicul Romanilor" din zona Washington, D.C., cunoscut sustinator al cauzelor romanesti


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.