Juratii intr-un proces care se desfasoara in SUA trebuie sa ia o decizie unica privind administrarea pedepsei capitale unui barbat acuzat de crima: viata sau moartea lui Daryl Atkins (foto) depinde exclusiv de gradul sau de inteligenta. Barbatul a fo
Juratii intr-un proces care se desfasoara in SUA trebuie sa ia o decizie unica privind administrarea pedepsei capitale unui barbat acuzat de crima: viata sau moartea lui Daryl Atkins (foto) depinde exclusiv de gradul sau de inteligenta. Barbatul a fost acuzat de crima, dar in momentul in care a fost arestat s-a constatat ca nivelul sau de inteligenta este sub standardul unei persoane considerate normale.
Cazul barbatului in varsta de 27 de ani a ajuns pana la Curtea Suprema de Justitie a SUA, care a hotarat ca acesta nu poate fi executat pentru ca e retardat mintal, cu un coeficient de inteligenta (IQ) de 59 de puncte. Daryl Atkins e considerat un criminal periculos, care trebuie executat pentru rapirea si uciderea unui militar, in 1996. in momentul arestarii criminalul a fost testat din punct de vedere psihologic si s-a descoperit ca avea un intelect cu mult sub limita normalitatii. Conform legii din statul Virginia, unde se desfasoara procesul, cel care va fi executat trebuie sa aiba un coeficient de inteligenta de minimum 70 de puncte. Dupa ce procesul a fost transferat la Curtea Suprema de Justitie a SUA, testul a fost repetat, iar rezultatele au fost surprinzatoare pentru toata lumea: intelectul barbatului ajunsese la 74 de puncte.
Psihologul Evan Nelson, cel care a evaluat inteligenta lui Atkins, a explicat modificarea "prin contactul constant pe care l-a avut cu avocatii sai", ceea ce i-a asigurat o stimulare intelectuala de care nu a avut parte in copilarie. "Aceste intrevederi au inclus exersarea scrisului si cititului, invatarea unor concepte abstracte si comunicarea cu profesionisti". Acuzarea a cerut imediat punerea in practica a executiei, afirmand ca IQ-ul barbatul a depasit 70 de puncte si ca de fapt nu a fost niciodata cu adevarat retardat din moment ce a putut sa comita crima.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.