Consiliul Concurentei a interzis ajutorul pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentiona sa il acorde Amitech Ductile Calan pentru intrarea pe piata tuburilor din fonta, intrucat facilitatile pentru sectorul siderurgic
Consiliul Concurentei a interzis ajutorul pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentiona sa il acorde Amitech Ductile Calan pentru intrarea pe piata tuburilor din fonta, intrucat facilitatile pentru sectorul siderurgic nu sunt admise de regulamentele in domeniu.
In comunicatul emis ieri, de Consiliu se specifica faptul ca investigatia a fost declansata in baza unori dubii privind compatibilitatea cu reglementarile in domeniul ajutorului de stat a masurii de sprijin financiar notificata de AVAS.
Ordinul de deschidere a investigatiei si Nota directiei de specialitate care a stat la baza emiterii acestuia au fost publicate pe site-ul Consiliului Concurentei, dand posibilitatea beneficiarului, furnizorului sau oricarei alte parti interesate sa-si exprime punctul de vedere, in termenul legal, cu privire la obiectul investigatiei.
Ajutorul de stat notificat consta in: acoperirea, de la bugetul de stat, a diferentei de pret dintre valoarea echipamentelor aferente "Turnatoriei de tuburi de presiune din fonta ductila" si a pretului minim efectiv de vanzare a acestor echipamente; facilitatea de a plati in 12 rate pretul stabilit pentru activele "Turnatoriei de tuburi de presiune din fonta ductila", care se constituie ca un imprumut acordat in conditii preferentiale; in acest caz ajutorul de stat fiind reprezentat de dobanda actualizata care ar fi trebuit platita daca imprumutul s-ar fi realizat in conditii de piata. Ca urmare a investigatiei declansate de Consiliul Concurentei, a rezultat faptul ca beneficiarul nu era eligibil pentru a primi ajutor de stat pentru investitii intrucat acesta intentiona sa produca bunuri care fac parte din sectorul siderurgic, asa cum este definit in Anexa nr.1 la Regulamentul multisectorial privind ajutorul de stat regional pentru proiecte mari de investitii, cu modificarile si completarile ulterioare.
In conformitate cu reglementarile prevazute de Regulamentul privind ajutorul de stat regional si de Regulamentul multisectorial privind ajutorul de stat regional pentru proiecte mari de investitii, datorita caracteristicilor specifice ale sectorului siderurgic, ajutorul pentru investitii in acest sector este interzis, indiferent de dimensiunea investitiei.
SC Amitech SRL este o companie detinuta in proportie de 100% de Amiantit din Arabia Saudita. Societatea doreste sa intre pe piata tuburilor din fonta, intentionand sa cumpere de la AVAS activele necesare demararii acestei activitati. Grupul Amiantit si-a inceput activitatea in Romania in luna martie a anului 2001, prin reprezentanta Amiantit Pipe Systems. Compania si-a anuntat inca din 2001 intentia de a forma, impreuna cu Sidermet Calan, o societate mixta pentru productia de tevi din fonta ductila.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.