Tripletii incorporati la o unitate militara din Ardeal sunt vedetele activitatilor de ajutorare a sinistratilor din judetul Cluj. Dumitru, Nicolae si Vasile Tomoroaga nu au fost despartiti la recrutare, iar acum pun impreuna umarul la rezolvarea situ
Tripletii incorporati la o unitate militara din Ardeal sunt vedetele activitatilor de ajutorare a sinistratilor din judetul Cluj. Dumitru, Nicolae si Vasile Tomoroaga nu au fost despartiti la recrutare, iar acum pun impreuna umarul la rezolvarea situatiilor grele provocate de sinistrul ce a nenorocit numeroase localitati in intreaga tara. Surpriza de proportii pentru prefectul de Cluj, Mihai Hardau, in timpul unei vi-zite in localitatea clujeana Muntele Cacovei, izolata in continuare de inundatiile recente, unde militarii au ajutat la scoaterea pamantului provenit de la o alunecare de teren , care a acoperit in intregime o casa in timpul inundatiilor de acum cateva sapta-mani. Mihai Hardau a avut surpriza sa descopere printre soldatii carora le-a oferit o bere si o friptura, trei frati, alaturi de care si-a facut o fotografie. Tripletii Dumitru, Nicolae si Vasile au dezvaluit faptul ca sunt nedespartiti de cand s-au nascut. Au fost impreuna la scoala, la munca si acum in armata. Numara impreuna timpul ramas pana la liberare, in aceasta toamna.
Daca un cuplu de militari gemeni nu e ceva nou, ceea ce e neobisnuit in familia Tomoroaga, din Tiha Bargaului, e numarul gemenilor. Iosif si Florica, de 45 respectiv 52 de ani, au dorit sa aiba mai multi feciori. Pentru ca din primii lor cinci copii trei erau fete, au decis sa incerce in continuare sa schimbe raportul de forte. Urmatoarele trei nasteri au fost numai multiple, doi baieti, trei baieti si apoi doua fete.
"Am locuit intr-o casa cu cinci camere, din satul bistritean Tureac, ne-a spus Nicolae, cel mai vorbaret, in pauza de masa. Acasa lucram la camp. Am plecat inca de la 13 ani, toti trei la lucru in Bihor, la o macelarie, apoi la o brutarie". Nici nu-si puteau imagina ca vor face armata altfel decat impreuna. Au facut primul stagiu la Pitesti, iar de cand au trecut in ciclul doi sunt la unitatea de tancuri din Turda.
Maiorul Daniel Muntean, seful lor, ne-a declarat ca sunt cei mai constiinciosi militari. si deloc suparaciosi, colegii lor amuzandu-se pe seama confuziei pe care o faceau printre profesorii sau prietenelor lor, asemanarea fiind izbitoare. "Parintii ne deosebesc fara probleme, doar fetele cele mici mai aveau dubii", ne-a mai spus Nicolae. "Pe Mariana, de 32 de ani, pe Cristi, de 29, pe Ionuta, de 26, pe Floarea, de 24, Ana, de 23, Iosif si Ioan, de 22, Elena si Alexandra, de 19 ani", ii insira pe nerasuflate cel mai mare dintre tripleti. Toti sunt sanatosi, cu exceptia lui Iosif, care s-a prapadit la cateva saptamani dupa nastere.
Nu stiu ce vor face dupa armata. Nu au bani sa-si faca pasaport, dar nici nu sunt foarte tentati de lucrul in strainatate, o singura sora a lor fiind plecata de cateva luni in Spania la munca, impreuna cu sotul ei. si-au gasit usor de lucru pe unde au incercat in tara si probabil ca vor lucra in continuare impreuna, dupa ce isi vor legaliza legaturile cu prietenele lor, imediat dupa ce se vor libera.
Nunta, sau nuntile vor fi probabil in apropierea zilei lor de nastere, 21 octombrie. Va fi o noua ocazie sa se vada cu totii, cei aproape 30 de frati cu copiii si parintii lor, nu doar de Craciun, fiind raspanditi prin toata tara. Cei mai multi sunt deja casatoriti si la casele lor. Fetele au fost mai harnice, au facut mai multa scoala si au mai multi copii decat baietii, ne-au mai spus soldatii constiinciosi, dupa care au trecut din nou la lopetile la care i-a gasit prefectul Clujului.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.