Ponderea activelor detinute de bancile din Romania in Produsul Intern Brut (PIB) a fost, anul trecut, una dintre cele mai reduse comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est, Romania plasandu-se pe ultimele locuri si sub aspectul proportiei

Ponderea activelor detinute de bancile din Romania in Produsul Intern Brut (PIB) a fost, anul trecut, una dintre cele mai reduse comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est, Romania plasandu-se pe ultimele locuri si sub aspectul proportiei creditelor si depozitelor in PIB. Potrivit unui studiu realizat de Bank Austria Creditanstalt la nivelul a 15 state din Europa Centrala si de Est, pentru anul 2004 activele existente la nivelul sistemului bancar din Romania au avut o pondere de 38% in PIB, un nivel mai redus fiind consemnat doar in Serbia, de 35%.
Dupa proportia detinuta de creditele acordate de banci in PIB, Romania ocupa ultima pozitie, nivelul indicatorului fiind, anul trecut, de 18%.
In schimb, Romania si Bulgaria au inregistrat, in perioada 2000-2004, cea mai mare rata de crestere a volumului creditarii, de peste 40%. Valoarea totala a depozitelor atrase anul trecut de sistemul bancar romanesc reprezinta o cota de 24% din PIB. O pondere mai redusa a fost consemnata pentru Ucraina (23%), Serbia (20%) si Rusia (16%).
In intervalul 2000-2004, rata de crestere a volumului depozitelor in Romania a fost de 38%, una dintre cele mai ridicate comparativ cu restul tarilor din Europa Centrala si de Est. Valoarea creditelor si depozitelor aferente segmentului populatiei a fost, in anul precedent, de 135 de euro pe cap de locuitor, respectiv 415 euro pe cap de locuitor.
Pentru anul 2008 este estimata o crestere a ponderii creditelor si depozitelor in PIB la 27%, respectiv 30%. Conform studiului, Banca Comerciala Romana s-a plasat, in 2004, pe prima pozitie in topul primelor zece banci, inregistrand cea mai ridicata cota de piata, de 25,8%, si cea mai mare valoare a activelor - 5.979 milioane de euro.
Urmatoarele doua pozitii au revenit BRD - Groupe Société Générale si Raiffeisen Bank, care au detinut 10,8%, respectiv 8,9% din piata bancara, avand active de 2.500 milioane de euro, si respectiv 2.076 milioane de euro.
Activele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) si ING Barings Romania au insumat 1.321 milioane de euro, respectiv 1.275 milioane de euro, corespunzand unor cote de piata de 5,7%, respectiv 5,5%.
ABN AMRO Bank Romania a obtinut active de 1.153 milioane de euro si o cota de 5%, iar ponderea detinuta de Banc Post in totalul pietei bancare a fost de 4,7%, nivelul activelor fiind de 1.102 milioane de euro.
HVB Bank Romania s-a plasat pe locul opt in clasamentul realizat dupa valoarea activelor, cu un nivel de 1.057 milioane de euro si o cota de 4,6% din piata de profil.
Ultimele doua pozitii au fost ocupate de catre Alpha Bank Romania si Banca Transilvania, cu active de 737 milioane de euro, respectiv 661 milioane de euro. Cotele detinute de cele doua banci au fost de 3,2% si, respectiv, 2,8%. Primele zece banci detin 76,9% din piata bancara, activele totalizand 17.862 milioane de euro.

66% din capital este strain

Potrivit studiului, in Romania sunt 39 de banci, cele internationale detinand 66% din piata.
Bulgaria a consemnat, in 2004, o pondere a activelor bancare in PIB, de 66%, iar proportia detinuta de credite si depozite a fost de 35%, respectiv 39%. Cea mai mare proportie a activelor bancare in PIB a fost raportata pentru Croatia (109%) si Letonia (107%), pentru aceste state inregistrandu-se si cea mare pondere a creditelor in PIB, de 62%, respectiv 51%. In Cehia si Croatia, depozitele au cea mai mare pondere in PIB, de 64%, si respectiv 60%.
Bank Austria Creditanstalt precizeaza ca datele prezentate au fost preluate din statisticile realizate de bancile centrale din statele analizate, conversia in euro realizandu-se la rata medie anuala oficiala a cursului de schimb. Banca este membra a grupului HVB, fiind prezenta in Romania prin intermediul HVB Bank Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.