Leul a incheiat o noua saptamana de apreciere fata de principalele monede, el castigand peste 1,3% fata de euro si 2,3% comparativ cu dolarul.
Aceasta evolutie este o consecinta a ofertei mari de valuta existenta in piata, datorata atat export
Leul a incheiat o noua saptamana de apreciere fata de principalele monede, el castigand peste 1,3% fata de euro si 2,3% comparativ cu dolarul.
Aceasta evolutie este o consecinta a ofertei mari de valuta existenta in piata, datorata atat exportatorilor cat si intrarilor de la casele de schimb bancare sau nu. De altfel, banii romanilor care muncesc in afara tarii reprezinta sursa suplimentara care asigura echilibrarea contulului curent al balantei de plati care a inregistrat, in primele cinci luni, un deficit de 2,178 miliarde euro, cu 71% mai mult decat in perioada similara din 2004.
Evolutia apreciativa a leului era anticipata de piata, insa BNR continua sa monitorizeze cu atentie cursurile, ea intervenind si saptamana trecuta pentru a cumpara excesul de valuta.
In aceste conditii euro a fluctuat intre 3,5579 si 3,5635 lei in timp ce dolarul a coborat de la 2,9527 la 2,9207 lei.
Pe piata monetara se observa un proces de scadere a dobanzilor, care pentru scadenta la un an au coborat de la 6,36 - 9,32, la inceputul lui iulie, la 6,39 - 8,94%. Pe pietele internationale paritatea euro/dolar a inregistrat saptamana trecuta fluctuatii mari, cuprinse in culoarul 1,1978 - 1,2255 dolari. Cele mai spectaculoase miscari ale dolarului au avut loc vineri. Dupa ce a urcat la un maxim de 1,2186, paritatea a coborat pe pietele americane pana la 1,2054 dolari. Analistii pun evolutia paritatii pe seama deciziei autoritatilor chineze de a deprecia moneda nationala, pentru prima data dupa 1997, la un curs de schimb de 8,11 yuani/dolar. La aceasta se adauga diferenta mare dintre dobanda americana, care se situeaza la 3,25% si se asteapta sa atinga 4% la sfarsitul anului si cea europeana, cu nivel de 2% care se mentine de mai bine doi ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.