La o zi dupa atentatele care au devastat statiunea egipteana Sharm el Sheikh, miile de turisti din intreaga lume aflati in concediu nu mai aveau decat o singura dorinta: sa ajunga cat mai repede acasa, in tara lor. Francezi, italieni, britanici sau g

La o zi dupa atentatele care au devastat statiunea egipteana Sharm el Sheikh, miile de turisti din intreaga lume aflati in concediu nu mai aveau decat o singura dorinta: sa ajunga cat mai repede acasa, in tara lor. Francezi, italieni, britanici sau germani, sute de oameni au luat cursele aeriene speciale spre casa, intrerupand o vacanta care ar fi trebuit sa fie de vis. Au ramas in urma distrugerile provocate de teroristi si cei 88 de morti. Una din cele trei masini-capcana folosite in atentatele de vineri noaptea a intrat prin vitrina unui hotel in sala de receptie, unde a explodat. Cea de-a doua masina a explodat in parcarea hotelului Movenpick, in timp ce a treia explozie a avut loc intr-o parcare pentru microbuze din Piata Veche, in imediata apropiere a unei cafenele.
O mare parte a cladirii hotelului Ghazala Garden, unde atacatorii au ajuns pana la receptie cu masina, s-a prabusit in urma exploziei.
Pe masura ce revin in tara lor, turistii straini care au fost martori la atentate descriu scene de cosmar. "Alergam ingroziti pe strazi si in jurul nostru erau bucati de cadavre. Parca jucam intr-un film de razboi", a declarat pe aeroportul londonez Heathrow, un turist care a decis sa-si scurteze vacanta in Egipt.
"Eram la aproape doi kilometri de locul exploziei, dar am simtit suflul deflagratiei in piept. A fost cat pe ce sa cad de pe scaun", spune si o turista franceza.
Dupa atentate fortele de ordine au arestat zeci de persoane in peninsula Sinai. Raidurile au inceput sambata dupa-amiaza si au continuat si in cursul serii si al noptii, atat in regiunea Sinai de Nord cat si in Sinai de Sud. Printre persoanele arestate figureaza barbati eliberati recent, dupa ce au fost arestati in cadrul anchetei cu privire la atentatele soldate cu 34 de morti, comise la 7 octombrie 2004, in alta statiune turistica din peninsula Sinai, Taba.
Pe langa numarul mare de morti si raniti, teroristii care au comis atentatele, revendicate de o grupare afiliata organizatiei al-Qaida, au lovit in inima economiei egiptene, bazate mai ales pe turism. "Va fi nevoie de el putin trei ani pentru ca turismul egiptean sa-si revina", a apreciat ieri principalul consilier al ministrului egiptean al turismului, Mohammed Saleh.
in opinia oficialului egiptean, consecintele pe care atentatele de sambata le vor avea asupra businessului turistic ar putea fi mai grave si de mai lunga durata decat cele pe care le-au avut alte atacuri teroriste ce s-au inregistrat de-a lungul timpului in Egipt.
Astfel, Saleh a precizat ca Cehia si Olanda au anulat deja toate calatoriile turistice catre Sinai, in timp ce numerosi turisti parasesc Sharm el Sheikh-ul, iar anumite companii aeriene sisteaza vanzarile de bilete.
Turismul este ramura-cheie a economiei egiptene. Anul trecut tara a fost vizitata de 8 milioane de turisti, care au adus bugetului de stat 6 miliarde de dolari. in 2010 Egiptul planuia sa primeasca 16 milioane de turisti. in sectorul turistic lucreaza circa 650 de mii de egipteni.
Numai in Sharm el Sheikh numarul de hoteluri urma sa creasca pana la 130, iar numarul de camere de hotel - la 40 de mii. La ora actuala, hotelurile din Sinai numara 36 de mii de camere.



Atentat la un restaurant din Istanbul: trei raniti

Trei persoane, dintre care un turist olandez, au fost ranite intr-o explozie produsa sambata seara, in fata unui restaurant din Istanbul, a anuntat presa turca. Cauza exploziei nu este cunoscuta dar seful politiei orasului, Cellattin Cerrah, a exclus ipoteza potrivit careia deflagratia a fost provocata de o scurgere de gaze.
Deflagratia s-a produs in fata unui restaurant situat sub podul Galata, intr-un golf din stramtoarea Bosfor, in partea europeana a orasului, zona vizitata zilnic de mii de turisti. Istanbulul, o metropola de circa 12 milioane de locuitori, a mai fost tinta unor atentate cu bomba comise de grupari de extrema stanga si de militanti islamisti.
Atacul de sambata vine la doar o saptamana dupa ce un atentat cu bomba produs in statiunea turistica Kusadasi s-a soldat cu cinci morti si 14 raniti. Conform reprezentantilor agentiilor de turism, Turcia atrage anual peste 50.000 de romani, care merg fie cu avionul (zece chartere saptamanale), cu autocarul sau pe cont propriu.

"Ne-am speriat groaznic"

in paradisul insangerat s-au aflau, in momentul atentatelor din noaptea de sambata spre duminica 69 de romani. Dintre acestia, 61 sunt turisti, iar ceilalti opt sunt cadre medicale din Institutul "Ana Aslan" din Bucuresti. Ei se afla in Egipt de circa 4 luni, pregatind deschiderea unei filiale a clinicii de geriatrie. Nici unul dintre ei n-a patit nimic.
Ambasadorul Romaniei in Egipt, Marcel Dinu, ne-a declarat ca pana in momentul de fata nu exista victime printre romani. "Tinem in permanenta legatura cu politia. Cel mai bun semnal este ca hotelurile in care sunt cazati romani nu au raportat disparitii. Din informatiile noastre, exista printre cadavrele ramase inca neidentificate cinci care au fizionomie europeana. Nu exista insa aici romani despre a caror soarta nu se stie nimic", ne-a spus ambasadorul.
Reprezentantii agentiilor prin care turistii au plecat in vacanta la Sharm el Sheikh confirma si ei ca nici un roman n-a avut de suferit. Directorul agentiei clujene de turism "Calibra", Martin Bikfalvi, ne-a spus ca a luat legatura cu grupul de 11 turisti si ca toata lumea e bine. "S-au speriat, dar n-au patit nimic. Ei vor sosi in Romania marti dimineata".
Spaima a fost si in Romania, mai ales in familiile celor plecati in Egipt. "Ne-am speriat groaznic cand am auzit ce s-a intamplat", ne-a marturisit fiul unuia din medicii de la "Ana Aslan" aflati in Egipt, Emilia Stan. Marius (23 de ani) ne-a povestit ca a aflat vestea duminica dimineata. "Adormisem cu televizorul deschis. Cand m-am trezit mi-au picat ochii exact pe imaginile cu atentatele. Am sunat-o imediat pe mama, ne-a spus ca toti sunt bine. Ei sunt cazati intr-un hotel aflat la vreo 10 km de locul exploziilor".

Omorat degeaba

Barbatul ucis vineri, intr-o statie de metrou din Londra, de politistii in cautarea autorilor atentatelor de joi, era un electrician brazilian care locuia de trei ani in Anglia si nu avea legatura cu atacurile, relateaza BBC News. Presupusul suspect, care a fost impuscat mortal la statia de metrou Stockwell, a fost identificat de politie ca fiind Jean Charles de Menezes, in varsta de 27 de ani.
Potrivit Scotland Yard, Menezes, care locuia in Brixton, in sudul Londrei, nu avea nici o legatura cu autorii atacurilor. "Este o tragedie ca cineva sa isi piarda viata in asemenea circumstante, iar politia metropolitana regreta acest lucru", se arata intr-un comunicat al Scotland Yard. Familia lui Menezes a declarat ca nimic din trecutul sau nu i-ar fi dat vreun motiv sa incerce sa fuga de politisti. Varul lui Menezes, Alex Alves Pereira, care locuieste la Londra, a declarat ca acesta era o persoana plina de viata.
"Scuzele nu sunt suficiente. Cred ca moartea varului meu este rezultatul incompetentei politiei", a subliniat el. "Varul meu e victima greselilor Guvernului", a adaugat el. Un coleg al victimei a declarat ca Menezes se gandise sa apeleze la mijloace de transport alternative dupa atentatele esuate de la 21 iulie. "Voia sa isi ia o motocicleta pentru a evita calatoriile cu metroul", a afirmat acesta. "Nu exista nici un motiv sa fie considerat terorist", a subliniat bunica acestuia, Zilda Ambrosia de Figueiredo. Potrivit politistilor, hainele si comportamentul lui Menezes le-au sporit suspiciunile si dupa ce a fost somat de ofiteri sa se opreasca, a fost impuscat de cinci ori.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.