Valoarea sumelor plasate de nerezidenti pe piata de capital din Romania a depasit nivelul sumelor retrase atat in luna iunie, cat si pe ansamblul primului semestru, potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), citate de Mediafax.

Valoarea sumelor plasate de nerezidenti pe piata de capital din Romania a depasit nivelul sumelor retrase atat in luna iunie, cat si pe ansamblul primului semestru, potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), citate de Mediafax. Sumele intrate in piata luna trecuta au insumat 107,3 milioane lei noi, iar iesirile au totalizat 48,9 milioane de lei noi. Volumul achizitiilor realizate de investitorii straini a totalizat 119,9 milioane de lei si a depasit cu 77,2 milioane de lei sumele obtinute prin lichidarea pozitiilor, in valoare de 42,7 milioane de lei. Cele mai semnificative transferuri au fost realizate cu actiuni, achizitiile insumand 117,4 milioane de lei, iar vanzarile, 41,1 milioane de lei. In luna iunie au intrat pe piata 45 de investitori straini si au iesit 11, toti fiind persoane fizice. Sumele intrate pe Bursa, in primul semestru, au fost de 663,06 milioane de lei, cu 49 milioane de lei peste sumele iesite.
Pe ansamblul primelor sase luni, strainii au facut cumparari mai mari decat vanzarile, respectiv 1.191,8 milioane de lei fata de 1.061,7 milioane de lei.

Austriecii au cumparat cel mai mult de pe piata autohtona de capital

In luna iunie, Austria a efectuat cel mai mare volum al achizitiilor pe piata romaneasca de capital, suma totala ridicandu-se la 59 milioane lei, in principal in sectorul asigurarilor (36 milioane lei), conform datelor CNVM. Pe locul doi s-au aflat SUA, cu un volum al cumpararilor de peste 12,1 milioane lei, urmata de Grecia, cu 11,3 milioane lei.
In ceea ce priveste volumul vanzarilor, pe primul loc s-a situat Cipru, cu 8,6 milioane lei, urmat de Finlanda, cu 8,5 milioane lei, si de Austria, cu 7,9 milioane lei. In perioada analizata, cel mai mare volum al achizitiilor pe piata de capital a fost inregistrat in domeniul calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului, cu peste 27,3 milioane de lei, pe locurile urmatoare situandu-se extractia hidrocarburilor, cu 14,4 milioane lei si alte activitati de intermedieri financiare, cu 7,7 milioane lei.

Rulajul BVB a crescut, de la inceputul anului, cu 258 la suta

Valoarea totala a tranzactiilor derulate la Bursa de Valori Bucuresti, in primul semestru, s-a apropiat de un miliard de euro, in crestere cu 258 la suta fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. La Bursa Electronica Rasdaq (BER), operatiunile derulate in perioada ianuarie-iunie s-au dublat comparativ cu nivelul inregistrat in perioada similara a anului precedent, atat sub aspectul numarului de transferuri, cat si dupa valoarea lichiditatii care a totalizat 506 milioane de lei. Companiile de prelucrare a petrolului si institutiile financiare au ramas sectoarele cu cea mai mare atractivitate pentru investitorii straini.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.