Parlamentul moldovean a votat pentru prima data o lege privitoare la regiunea transnistreana. Mai ramane de vazut cum vor reactiona cei interesati la acest vot considerat istoric - asa-zisul guvern de la Tiraspol, dar si guvernele de la Moscova si

Parlamentul moldovean a votat pentru prima data o lege privitoare la regiunea transnistreana. Mai ramane de vazut cum vor reactiona cei interesati la acest vot considerat istoric - asa-zisul guvern de la Tiraspol, dar si guvernele de la Moscova si de la Kiev, comenteaza Radio France Internationale, citat de Rador.

NOUTATE. Este pentru prima data cand toate fortele politice au ajuns la un consens national si au votat aceasta prima lege organica, numita ""cu privire la principiile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului"". Acesta a fost si primul proiect elaborat 100% de Chisinau, pentru ca pana acum opinia publica din Moldova a dezbatut doar proiecte straine, elaborate rand pe rand de OSCE, Rusia si Ucraina.
PREVEDERI. Legea are la baza Constitutia Republicii Moldova si declaratia Parlamentului moldovean din 10 iunie, prin care clasa politica de la Chisinau, sustinuta de societatea civila, a cerut Rusiei sa-si retraga trupele de ocupatie din Transnistria pana la sfarsitul anului. Legea atribuie Transnistriei statutul de autonomie in cadrul statului unitar suveran si independent Republica Moldova, dupa modelul autonomiei gagauze.
Transnistria va avea parlament local si constitutie adoptata in conformitate cu Constitutia Republicii Moldova, va avea drapel si trei limbi de comunicare: romana, ucraineana si rusa. Alegerile legislative vor fi organizate in Transnistria exclusiv dupa demilitarizarea si democratizarea regiunii. In lege se arata ca dupa reunificare statul moldovean va avea un sistem unic de aparare, juridic, economic, vamal, social si umanitar.

ESENTA EUROPEANA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.