Vanzarile din ultima luna inregistrate la casele de licitatie din Bucuresti reflecta incontestabil o scadere vizibila comparativ cu acelea din lunile anterioare. Situatia, deloc alarmanta - perioada vacantelor de vara scoate de regula comertul din pu
Vanzarile din ultima luna inregistrate la casele de licitatie din Bucuresti reflecta incontestabil o scadere vizibila comparativ cu acelea din lunile anterioare. Situatia, deloc alarmanta - perioada vacantelor de vara scoate de regula comertul din pulsul lui firesc! - nu-i lasa totusi indiferenti pe negustorii de arta. Cei mai multi spera insa in revigorarea fluxului vanzarilor in mai putin de doua luni.
Deocamdata, preferintele cumparatorilor se indreapta spre obiecte de argint si arta decorativa - piese rare, de colectie din secolele XIX sau XX. Cat priveste arta plastica, desi ofertele cuprind selectii de lucrari semnate de nume cunoscute ale artei interbelice sau postbelice, gusturile colectionarilor/negustorilor se opresc la Teodorescu Romanati, Constantin Jiquide, Ignat Bednarik, Ion Marinescu Valsan sau Ipolit Strambulescu, adjudecate la preturi convenabile pentru buzunarele lor - de la 400 (pentru acuarela) la 1.500 de euro (ulei). Genurile pentru care acestia opteaza sunt peisajul, portretul si natura statica.
Cel mai vandut pictor la casele de licitatie ramane insa Rudolf Schweitzer Cumpana (1886- 1975). Lucrarile sale - schite, desene, acuarele, uleiuri - sunt adjudecate la preturi cuprinse intre 200 si 11.900 de euro. Preturi aflate de multe ori sub valoarea autorului. In cadrul vanzarilor din 17 iulie de la o cunoscuta casa de licitatie, tabloul "Case taranesti" realizat in ulei pe carton,datat 1953, avand dimensiunile de 32 x 45 cm, s-a vandut cu pretul de 2.250 euro, de la 860 de euro - pret de pornire.
In topul ofertelor din licitatia de maine, la arta romaneasca se afla pictura "Natura statica" de Francisc Sirato (1877-1953), ulei pe carton, 49.5x39.5cm., evaluata la 20.000 lei noi, pret de pornire. "Dupa vanatoare" este titlul unei alte lucrari, semnata de un autor anonim, datata inc.sec.XIX, ulei pe panza, 129x96 cm, fara rama - care va intra in aceeasi licitatie cu pretul de pornire de 22.000 lei noi. De asemenea, tablouri in ulei pe panza, carton sau placaj semnate de Marcel Iancu (14.000 lei), Nicolae Vermont (9.000 lei), Jules Perahim (7.500 lei), Rudolf Schweitzer Cumpana (3.500 lei), Stefan Dimitrescu (3000 lei), Adam Baltatu (2.500 lei) vor face cu siguranta deliciul negustorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.