Premierul Tariceanu a convocat ieri sefii filialelor PNL pentru a testa personal care ii sunt organizatiile fidele si pe cine nu mai poate conta. Convocarea a avut loc la mai putin de 24 de ore dupa anuntul lui Theodor Stolojan prin care se arata
Premierul Tariceanu a convocat ieri sefii filialelor PNL pentru a testa personal care ii sunt organizatiile fidele si pe cine nu mai poate conta. Convocarea a avut loc la mai putin de 24 de ore dupa anuntul lui Theodor Stolojan prin care se arata dispus sa se implice intr-un eventual proces de schimbare in partid. Intalnirea a aut loc la Casa Dante, langa locuinta presedintelui Traian Basescu. Inainte de intrevedere liderii locali au inundat agentiile de presa cu declaratii pro si contra lui Taricenu sau Stolojan. In unanimitate insa cei chestionati au spus ca Stolojan este binevenit in PNL. Conducerea centrala era divizata si ea in doua tabere. Schimbarea lui Tariceanu de la sefia Executivului pare insa o operatiune mai complicata decat se credea. Pentru moment si din pozitia sa, el are sub cheie resursele administrative, sociale, economice, politice, fapt care ii asigura controlul asupra partidului. In fond revenirile asupra demisiei au avut in vedere mai ales acest aspect: mentinerea cu orice pret a fotoliului de premier. Asa incat seful Guvernului poate negocia cu liderii locali de pe pozitii de forta. Radiografia filialelor PNL arata ca raportul de forte in PNL inclina sensibil in favoarea lui Tariceanu, daca excludem organizatiile care se mentin intr-o expectativa prudenta. In aceste conditii este de asteptat ca premierul sa utilizeze un discurs vehement presarat cu amenintari la adresa nehotaratilor. De altfel el a anuntat ca nu se clatina "cu una cu doua" din fruntea partidului. Determinarea primului-ministru este laudabila, avand in vedere prestatia sa ezitanta si inconsecventa. Exista totusi un precedent pe care Tariceanu trebuie sa-l ia in calcul. Precedentul Iliescu. Si lui i s-a promis irevocabil ca va fi votat in functia de presedinte al partidului. Prezentam o sinteza a pozitiilor exprimate de liderii filialelor PNL inaintea intalnirii cu Calin Popescu Tariceanu. (Mihai TOADER)
Arad: Stolojan trebuie sa revina
Liderul PNL Arad, deputatul Titu Gheorghiof, care este si secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, a declarat ca se bazeaza pe revenirea lui Theodor Stolojan in prim-planul vietii politice, "intr-un moment in care partidul are nevoie de el". Gheorghiof a afirmat ca PNL Arad ii acorda tot sprijinul lui Stolojan si chiar ii cere acestuia sa contribuie la imbunatatirea imaginii PNL si la crearea unui climat de stabilitate in partid. "PNL are o pozitie justa doar daca accepta ca Stolojan va avea intotdeauna un cuvant greu de spus in viata politica. Nu este timp de dezbateri si de lupte, numai unitatea poate duce partidul mai departe. Stolojan trebuie sa revina", a spus Gheorghiof.
Cluj: Peste patru ani
Presedintele PNL Cluj Marius Nicoara se pronunta impotriva organizarii unui Congres extraordinar al PNL care sa aduca anumite schimbari in conducerea partidului si considera ca Theodor Stolojan ar putea reveni in fruntea partidului, dar peste patru ani. Nicoara, membru in Comitetul Executiv al PNL, a declarat ca nu este oportuna organizarea unui Congres la nici sase luni de la ultimul for in care a fost aleasa actuala conducere.
Timis: Nu acum
PNL Timis il sustine pe Calin Popescu Tariceanu si considera ca, in acest moment, nu se impune organizarea unui Congres extraordinar al partidului, deoarece Romania traverseaza o criza sociala. Presedintele PNL Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat ca Biroul Judetean, intrunit, joi seara, a stabilit ca o analiza in acest sens va putea fi facuta doar dupa incheierea perioadei de reconstructie in urma inundatiilor. "Prezenta domnului Stolojan in PNL a fost intotdeauna de bun augur, insa nu am luat in discutie revenirea sa in fruntea partidului", a mai spus Draganescu.
Vaslui: O revenire inoportuna
Presedintele PNL Vaslui, Ion Vranceanu, considera inoportuna revenirea lui Theodor Stolojan la conducerea partidului, la doar cateva luni de la Congresul PNL unde a fost aleasa actuala conducere. "Tot timpul am fost un sustinator al lui Theodor Stolojan si sunt oricand de acord cu revenirea sa in fruntea partidului, dar nu stiu daca este oportun acum, la doar cateva luni de la Congresul partidului", a declarat ieri Ion Vranceanu.
Botosani: Opinii divergente
Liderul filialei judetene a PNL Botosani, Mihai Tabuleac, a declarat ca discutiile privind organizarea unui Congres extraordinar trebuie sa fie purtate in forurile de conducere ale partidului, subliniind insa ca PNL are, in prezent, un presedinte legitim. Presedintele organizatiei municipale PNL Botosani, primarul municipiului, Catalin Flutur, a precizat ca isi doreste "revenirea in prim-plan, in cadrul partidului, a lui Theodor Stolojan pentru ca el a fost intotdeauna un factor de echilibru, a facut partidul sa fie ce este acum".
Suceava: Premierul a gresit
Presedintele PNL Suceava, prefectul Orest Onofrei, a declarat ca premierul Tariceanu a gresit ca nu a folosit mandatul Delegatiei Permanente a PNL privind declansarea procedurilor pentru alegerile anticipate. "Noi credem ca premierul a gresit pentru ca a avut mandatul Delegatiei Permanente pentru demararea procedurilor pentru alegeri anticipate, vot obtinut la cererea lui si aproape in unanimitate", a spus Onofrei. El a evitat sa se pronunte in privinta revenirii lui Theodor Stolojan la conducerea partidului si organizarea unui congres extraordinar.
Constanta: Sustinere totala pentru seful Executivului
Biroul Permanent Judetean al PNL Constanta, intrunit, joi seara, a stabilit ca filiala il sustine total pe presedintele Calin Popescu Tariceanu si respinge organizarea unui congres extraordinar. George Dragomir, seful PNL Constanta, a afirmat ca liberalii constantenii ii vor cere premierului Tariceanu mai multa fermitate in luarea deciziilor, precum si un alt fel de comportament pentru ca "doar cu eleganta si decenta nu se poate conduce". Liberalii constanteni au discutat si despre Theodor Stolojan, pentru care acestia si-au aratat "tot respectul", insa au apreciat ca nu este momentul ca el sa revina, in conditiile in care "premierul poate sa refaca imaginea partidului".
Bacau: Stolojan, oricand binevenit
Presedintele interimar al PNL Bacau, Romeo Stavarache, a declarat ieri ca revenirea lui Theodor Stolojan in prim-planul vietii politice din PNL este oportuna si ca, mai mult ca oricand, este nevoie de unitatea partidului. "Un om ca Stolojan, care poate revigora partidul, este oricand binevenit", a afirmat Stavarache. In privinta unei eventuale reveniri a lui Stolojan in fruntea PNL, Stavarache a precizat ca, deocamdata, nu se poate pronunta in aceasta privinta deoarece nu este in tema, fiind ocupat cu inundatiile.
Prahova: Tariceanu este un bun presedinte
Organizatia judeteana Prahova a PNL considera laudabil ca Theodor Stolojan vrea sa se implice din nou in activitatea PNL, dar liberalii prahoveni sunt decisi sa-l sustina in continuare pe Calin Popescu Tariceanu pentru functia de presedinte al PNL. "Este laudabil faptul ca Stolojan doreste sa ajute la relansarea politica a PNL. Noi insa consideram ca la ora actuala Tariceanu este un bun presedinte al PNL si noi il sustinem", a declarat ieri deputatul Horia Toma, vicepresedintele interimar al PNL Prahova.
Buzau: Trebuie mers pe actuala formula
Liberalii buzoieni il sustin in continuare pe Calin Popescu Tariceanu la sefia PNL si se opun organizarii unui Congres extraordinar. Deputatul PNL de Buzau George Scutaru a declarat ca afirmatiile lui Stolojan si alte declaratii din ultima vreme reflecta "o preocupare pentru situatia din PNL", insa este de parere ca PNL nu are nevoie de un congres extraordinar. Scutaru a adaugat ca trebuie mers in continuare pe actuala formula: Tariceanu presedinte al PNL si premier.
Neamt: Avem nevoie si de Stolojan, si de Tariceanu
Presedintele PNL Neamt Gheorghe Stefan a declarat ca, in opinia sa, atat Theodor Stolojan, cat si Calin Popescu Tariceanu sunt importanti pentru partid. Stefan a afirmat ca, in acest moment, "partidul are nevoie si de Stolojan si de Tariceanu". Referitor la oportunitatea convocarii congresului extraordinar al PNL, Stefan a precizat ca delegatia permanenta va decide in acest sens.
Satu Mare: Filialele trebuie sa-i raspunda lui Stolojan
Liberalii satmareni considera ca la ora actuala convocarea unui Congres extraordinar al PNL este inoportuna in conditiile in care tara trebuie sa se refaca in urma inundatiilor. Legat de disponibilitatea lui Theodor Stolojan de a se implica intr-un eventual proces de schimbare al PNL, presedintele organizatiei judetene a PNL Satu Mare, deputatul Ovidiu Silaghi, a declarat ieri ca "domnul Stolojan s-a adresat filialelor si in consecinta acestea trebuie sa ii raspunda".
Alba: Tariceanu sa ramana presedinte
Mai multi lideri ai PNL Alba vor mentinerea actualei conduceri a partidului si ca primul-ministru Calin Popescu Tariceanu sa ramana presedintele acestei formatiuni politice. Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, unul dintre vicepresedintii PNL Alba, a declarat ca sustine revenirea in viata politica activa a lui Theodor Stolojan, insa considera ca "cel mai potrivit pentru a fi presedintele partidului si prim-ministru este Calin Popescu Tariceanu".
Sibiu: Stolojan are un loc in PNL
Liberalii sibieni sunt de acord cu reintoarcerea lui Theodor Stolojan pe scena politica si cred ca el are oricand un loc in PNL, insa considera ca nu este necesara o lupta politica intre acesta si Tariceanu. "Stolojan are un loc in PNL si poate sa revina oricand. Nu credem ca este necesara o lupta politica intre Stolojan si Tariceanu. Intre liderii partidului se pot face intelegeri care sa multumeasca pe toata lumea. Stolojan poate aduce partidului un plus de prestigiu", a declarat Cornel Stirbet, presedintele PNL Sibiu.
Olt: Deocamdata nu este nici o revenire
Presedintele filialei PNL Olt, Ion Ciugulea, a declarat ieri ca pentru moment nu se poate vorbi despre o revenire a lui Theodor Stolojan in prim-planul partidului. "Deocamdata nu este nici o revenire", a apreciat el. Ciugulea se opune eventualitatii organizarii unui congres extraordinar al PNL. "Nu exista asa ceva. Stam de congrese acuma. (...) Alianta si PD si toata lumea a ajuns unde suntem acuma, la guvernare, pentru ca PNL a fost de acord cu aceasta alianta", a subliniat el.
Vrancea: Tariceanu nu va fi inlocuit
Liderul PNL Vrancea Corneliu Momanu a declarat ca ar fi bine ca Theodor Stolojan sa se implice in activitatea PNL, deoarece se bucura de credibilitate, dar a apreciat ca Tariceanu nu va fi inlocuit in functia de presedinte al partidului. "Nu cred ca o sa-l schimbam pe domnul Tariceanu din functia de presedinte al PNL.
Dambovita: PNL are nevoie de principiile lui Stolojan
Presedintele PNL Dambovita Florin Popescu a declarat ca in opinia sa, partidul are nevoie de experienta si principiile lui Theodor Stolojan. "Personal, ma bucur ca Stolojan este dispus se implice in refacerea imaginii PNL. Din pacate, unele aspecte prost gestionate de Guvern s-au repercutat asupra imaginii PNL, fara a avea neaparat Tariceanu o vina", a mai spus Popescu. El s-a declarat de acord ca PNL are nevoie de experienta si principiile lui Stolojan.
Bihor: Indemn pentru refacerea coeziunii
Presedintele filialei PNL Bihor, Cornel Popa, a declarat ca "revenirea lui Stolojan in partid este binevenita in orice moment", dar a apreciat drept "prematura", deocamdata, convocarea unui Congres extraordinar al partidului. "Semnalul dat de fostul nostru presedinte il percepem ca pe un indemn pentru refacerea coeziunii partidului in scopul unei guvernari eficiente", a declarat liderul PNL Bihor.
Iasi: Fara Congres
Presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu a declarat ca in opinia sa, revenirea lui Theodor Stolojan in viata politica este oportuna, dar a respins convocarea unui Congres extraordinar al partidului. "Nu agreez ideea convocarii unui congres extraordinar pentru ca formatiunea liberala nu se afla intr-o criza", a explicat Fenechiu.
Hunedoara: Unanimitate pentru Tariceanu
Presedintele PNL Hunedoara, Mircia Muntean, a declarat ca toti cei 27 de membri ai Biroului Permanent Judetean au votat, joi seara, pentru ramanerea lui Calin Popescu Tariceanu in functia de presedinte al partidului. "Am votat in unanimitate ca actualul presedinte al PNL sa ramana in acest post. Asta este hotararea luata de liberalii din judetul Hunedoara. Mai mult, il sustinem pe Calin Popescu Tariceanu si in functia de prim-ministru al Romaniei. Consideram nu este oportun ca el sa fie schimbat din cele doua functii", a declarat Mircia Muntean.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.