Ministrul justitiei, Monica Macovei, a solicitat procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa revada analiza referitoare la moartea procurorului Cristian Panait (cel care a anchetat cazul Lele), acesta urmand sa-i remita, pana la 1 august, un rap

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a solicitat procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa revada analiza referitoare la moartea procurorului Cristian Panait (cel care a anchetat cazul Lele), acesta urmand sa-i remita, pana la 1 august, un raport complet, ne-a informat, ieri, Biroul de Presa al ministerului.
Potrivit aceleiasi surse, Monica Macovei s-a aratat nemultumita de raportul pe care l-a primit recent, in urma solicitarii remise, la data de 21 februarie 2005, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cerand revizuirea acestuia "pentru ca nu sunt lamurite aspectele reclamate".
Ministrul justitiei considera ca dosarul privind cazul mortii procurorului Cristian Panait, decedat la data de 10 aprilie 2002 dupa ce s-a aruncat de la etaj, nu este complet, anumite aspecte reiesite din ancheta nefiind verificate.
Potrivit Biroului de Presa al Ministerului Justitiei, Macovei a solicitat procurorului general sa-i faca un raport referitor la imprejurarile in care s-a sinucis Panait, precizand ca i-au fost prezentate doar aspecte din dosarul Lele (procurorul pe care Panait l-a anchetat), existand suspiciunea ca tocmai aceasta ancheta l-ar fi determinat sa-si curme viata.
De altfel, asa cum a declarat Monica Macovei intr-o conferinta de presa din luna februarie a.c., exista informatii potrivit carora la data de 27 martie 2002, Cristian Panait a sunat-o de 12 ori pe Rodica Stanoiu (pe atunci ministru al Justitiei - n.r.), aspect care nu a fost verificat.
Surse din cadrul Ministerului Public ne-au informat ca nu au primit, deocamdata, pe cale oficiala, nici o solicitare din partea ministrului justitiei.

Ancheta a fost obstructionata

Procurorul Cristian Panait a murit la data de 10 aprilie 2002, in varsta de numai 29 de ani, dupa ce s-a aruncat de la etajul doi al imobilului in care locuia.
Doctorand in criminologie in urma examenului sustinut cu fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, procurorul lucrase in magistratura patru ani si zece luni.
Procurorul Cristian Panait a fost anchetatorul care a organizat perchezitionarea domiciliului procurorului oradean Alexandru Lele (deferit justitiei pentru coruptie), in dupa-amiaza zilei de 27 martie 2002.
Actiunea nu a mai avut loc, intrucat Lele convocase la el acasa un grup de prieteni de la o televiziune locala, care au filmat descinderea anchetatorilor condusi de Panait.
Procurorul le-a cerut ziaristilor sa paraseasca locuinta, spunand ca prezenta lor nu se justifica, potrivit prevederilor legale, dar oradeanul Alexandru Lele a insistat ca ei sa ramana.
Inregistrarea discutiilor, difuzata in aceeasi seara de postul local de televiziune, a aratat cum Cristian Panait a devenit irascibil si l-a acuzat pe Lele ca obstructioneaza o ancheta oficiala si chiar de ultraj la adresa politistilor prezenti, deoarece procurorul oradean incuiase usa si ii invita in mod repetat sa continue perchezitia.
In final, Panait a decis ca perchezitia nu se poate desfasura si a parasit locuinta, impreuna cu ofiterii IGPR. A doua zi, echipa de la Bucuresti, condusa de procurorul Ovidius Paun, a parasit Oradea, audierile lui Lele continuand in Capitala.

Probabila sinucidere

Ministrul justitiei Macovei a afirmat, citata de Mediafax, ca la intoarcerea de la Oradea, Panait "si-ar fi manifestat dorinta de a da solutie de scoatere de sub urmarire penala in cazul Lele", ar fi predat dosarele pe care le avea in lucru, pentru ca a anuntat ca pleaca in concediu.
"Solutia data de Cristian Panait a fost infirmata imediat, iar Ilie Piciorus s-ar fi exprimat ca Panait nu ar fi urmat indicatiile stabilite anterior", a spus Macovei.
In ziua de 11 aprilie 2002, procurorul Panait a murit la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde a fost internat dupa ce s-a aruncat de la etaj. A doua zi, Parchetul instantei supreme avansa ipoteza sinuciderii procurorului Panait, precizand ca "decesul a survenit din cauza leziunilor grave suferite prin cadere de la inaltime, pe fondul unui episod suicidar".
La scurt timp de la moartea lui Panait, seful acestuia, Ilie Piciorus, a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca a constatat la subordonatul sau, in ultimele saptamani de viata, un comportament anormal.
"Adica vorbea fara sens si folosea cuvinte fara final. Familia sa mi-a spus ca a constatat acelasi lucru si i-am intrebat pe membrii familiei daca sunt de acord sa consulte un medic. Nu puteam sa-l internez eu cu forta", a afirmat Piciorus.
Dosarul mortii procurorului Cristian Panait a fost clasat, in 21 august 2002, concluzia fiind - potrivit celor comunicate atunci de Ministerul Public - ca "decesul procurorului nu a fost urmarea savarsirii vreunei infractiuni", se preciza intr-un comunicat al Ministerului Public.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.