Primarul municipiului Sacele, Vasile Lata, si administratorul si asociatul unic al unei societati comerciale din Brasov, Liviu Gheorghe Baciu, au fost trimisi in judecata (primul in stare de arest preventiv, iar celalalt in libertate), sub acuzatiile
Primarul municipiului Sacele, Vasile Lata, si administratorul si asociatul unic al unei societati comerciale din Brasov, Liviu Gheorghe Baciu, au fost trimisi in judecata (primul in stare de arest preventiv, iar celalalt in libertate), sub acuzatiile de luare de mita si complicitate la aceasta infractiune, ne-au informat ieri surse judiciare, precizand ca PNA a dispus disjungerea cauzei pentru infractiunea de santaj, urmand sa continue cercetarile fata de acest aspect.
Potrivit acelorasi surse, daca Lata va fi gasit vinovat si condamnat definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, la aceasta se va adauga si pedeapsa de doi ani cu suspendare la care a fost condamnat, anul trecut, de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Vasile Lata a fost prins in flagrant, la sfarsitul lunii iunie, in timp ce primea de la o persoana-denuntator suma de 60.000 de euro pentru a retrage o actiune civila initiata de Primaria Sacele avand ca obiect anularea unor contracte de vanzare-cumparare a unor terenuri.
Potrivit anchetatorilor, edilul localitatii Sacele s-ar fi implicat in medierea unor litigii financiare existente intre persoana-denuntator si administratorul Baciu, ajutandu-l pe acesta din urma la actiunile de constrangere pentru obtinerea unor sume de bani nedatorate.
La randul sau, Baciu ar fi acceptat sa renunte la pretentiile sale financiare de aproximativ 11 miliarde de lei, ce fac obiectul unui proces civil, pentru a-l ajuta pe primar sa obtina suma pretinsa cu titlu de mita si pentru a constrange persoana-denuntator sa-l sprijine intr-un alt litigiu civil, in scopul dobandirii, in mod injust, a unei suprafete de 30 hectare teren situate pe raza municipiului Sacele.
Ambele actiuni civile ar fi fost initiate de cei doi inculpati in scopul determinarii persoanei-denuntator sa remita primarului municipiului Sacele o suma de bani rezultata din vanzarea unui teren intravilan si, totodata, sa participe in calitate de intervenient in procesul civil intentat de Baciu, in scopul reintrarii in proprietatea celor 30 de hectare de teren.
Denuntul penal, formulat la data de 25 februarie 2005 impotriva primarului din Sacele, arata ca acesta a pretins, in mod constant, suma de peste 150.000 de euro, persoana-denuntator refuzand sa ofere mita.
Consecinta acestui refuz ar fi fost initierea actiunii civile de catre Lata, in calitatea sa de primar, pentru anularea unor contracte dintr-un titlu de proprietate privind terenuri achizitionate de familia persoanei-denuntator.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.