In primele sase luni ale anului, Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) al Guvernului a transmis Parchetului National Anticoruptie (PNA) un numar de zece dosare privind posibile fraude in utilizarea fondurilor comunitare acordate Romaniei, fara

In primele sase luni ale anului, Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) al Guvernului a transmis Parchetului National Anticoruptie (PNA) un numar de zece dosare privind posibile fraude in utilizarea fondurilor comunitare acordate Romaniei, fara a primi pana in prezent un raspuns.
Cristian David, ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, a prezentat ieri, situatia cazurilor verificate de Departamentul de inspectie al Guvernului in primul semestru al anului, precizand ca s-au cercetat 32 de dosare, dintre care 23 s-au referit la utilizarea fondurilor comunitare, noua cazuri fiind de natura interna.
In 14 dosare dintre cele finalizate au semnalat nereguli si posibile fraude in utilizarea fondurilor, in cazul celorlalte cinci verificari sesizarile primite nefiind confirmate. Cele zece cazuri - privind posibile fraude - au fost trimise la PNA. Potrivit ministrului Cristian David, pana in prezent, PNA nu a formulat un raspuns cu privire la dosarele primite.
In replica la afirmatiile ministrului delegat, Biroul de Presa al PNA a subliniat ca a primit cele zece sesizari, "in baza carora a fost inregistrat un numar identic de dosare penale aflate in lucru la procurorii ce fac parte din biroul respectiv".
"Conlucrarea dintre cele doua institutii a fost optima, fiecare avand responsabilitati si competente bine stabilite", se arata in comunicat. In acest sens, cele doua institutii au elaborat in comun un proiect de protocol de colaborare care urmeaza sa fie semnat in cel mai scurt timp, in scopul combaterii cu mai mare eficienta si celeritate a fraudelor privind fondurile europene.
Ministrul a confirmat ca printre cele zece dosare se afla si cel referitor la firma Best XZ SRL Bucuresti, printre actionarii careia s-ar afla si fiul lui Nicolae Vacaroiu. Seful Departamentului guvernamental de Inspectie Antifrauda, secretarul de stat Tudor Chiuariu, a precizat de alfel ca PNA a inceput urmarirea penala fata de administratorul acestei firme. In privinta fostului ministru al Integrarii Europene, Hildegard Puwak, suspectata de nereguli in utilizarea fondurilor comunitare, Cristian David a precizat ca acest caz se afla in solutionare in instanta. Ministrul a adaugat ca din cele 23 de cazuri semnalate anul trecut, un singur dosar a fost solutionat cu inceperea urmarii penale de catre PNA.

Legi pentru apararea intereselor financiare ale UE

Pentru a preveni si combate mai eficient cazurile de frauda in utilizarea fondurilor comunitare, Guvernul a aprobat o strategie nationala pentru protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene, elaborata cu asistenta tehnica a expertilor europeni si care prevede o serie de masuri generale in domeniu. Documentul prevede masuri precum imbunatatirea controlului financiar public intern - reprezentand intregul sistem de control intern din sectorul public - pentru identificarea fraudelor si a neregulilor in utilizarea fondurilor comunitare si imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul recuperarii fondurilor de preaderare. Pana in noiembrie 2005, Ministerul Finantelor va elabora un Cod al controlului intern, urmand ca, pana in ianuarie 2006, sa creeze cadrul legal necesar pentru incheierea unor contracte clare, continand indicatori de performanta si raspundere manageriala a conducatorilor de agentii care aplica programele cu finantare internationala.
Totodata, pana in octombrie 2005, Ministerul Finantelor va propune modificarea legislatiei in vigoare astfel incat Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa aiba competente exclusive asupra procedurilor de executare silita in cazul prejudiciilor sesizate prin modul de folosire a fondurilor comunitare. Pana la sfarsitul acestui an, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va elabora un cadru juridic unitar privind activitatea de control fiscal si de combatere a evaziunii fiscale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.