Presedintele Rezervei Federale (Fed), Alan Greenspan, a declarat in declaratia sa semianuala din fata Congresului ca economia Statelor Unite este solida si ca Fed se asteapta sa continue politica de majorare a ratelor dobanzilor, transmite Mediafax.
Presedintele Rezervei Federale (Fed), Alan Greenspan, a declarat in declaratia sa semianuala din fata Congresului ca economia Statelor Unite este solida si ca Fed se asteapta sa continue politica de majorare a ratelor dobanzilor, transmite Mediafax. Greenspan a avertizat insa ca "incertitudini semnificative", cum ar fi costul ridicat al energiei si al fortei de munca, pun la incercare perspectivele pozitive, precum si comportamentul viitor al ratelor dobanzilor pe termen lung, care au efect direct asupra pietei imobiliare. "In opinia noastra, economia americana va beneficia de o crestere economica sustinuta si de presiuni inflationiste limitate", a declarat Greenspan in fata membrilor Comitetului pentru Servicii Financiare al Camerei Reprezentantilor. El a mai spus ca, pentru realizarea acestui obiectiv, Rezerva Federala trebuie sa continue sa elimine restrictiile monetare si a avertizat asupra existentei unor incertitudini semnificative care trebuie analizate cu atentie. Revenind la dobanzile pe termen lung, care s-au mentinut la un nivel scazut - in conditiile majorarii ratelor principale ale dobanzilor -, Greenspan a spus ca declinul acestora este "fara precedent" si ca evolutia lor viitoare constituie un risc. O parte din pericol rezida, in opinia lui Greenspan, in costul scazut al creditarii, care a contribuit la un boom al preturilor locuintelor, pe unele piete existand chiar "o fervoare speculativa". Rezerva Federala a majorat treptat principala rata a dobanzii, cu cate un sfert de punct procentual, incepand din luna iunie a anului trecut, pentru a ajunge la 3,25% in prezent, iar pietele financiare se asteapta ca aceasta sa ajunga la 4% pana la sfarsitul anului.
Presedintele Fed, in varsta de 79 de ani, care urmeaza sa se retraga in luna ianuarie a anului viitor, a mai spus ca nu este clar daca cheltuielile cu forta de munca isi vor mentine trendul usor ascendent si a avertizat ca evolutia lor poate avea un impact important asupra inflatiei.
Trecerea preturilor petrolului peste plafonul de 60 de dolari pe baril, precum si cresterea preturilor pentru alte forme de energie constituie, in opinia lui Greenspan, un alt risc important pentru economia americana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.