In total, potrivit studiului realizat in anul 2005, rezulta ca oamenii de afaceri cheltuiesc pentru mita 316 miliarde de dolari pe an, in timp ce persoanele particulare aloca trei miliarde de dolari, a declarat presedintele Indem, Gheorghi Satarov, p
In total, potrivit studiului realizat in anul 2005, rezulta ca oamenii de afaceri cheltuiesc pentru mita 316 miliarde de dolari pe an, in timp ce persoanele particulare aloca trei miliarde de dolari, a declarat presedintele Indem, Gheorghi Satarov, prezentand studiul realizat pe un esantion de 4.000 de rusi (3.000 de persoane private si 1.000 de oameni de afaceri).
Potrivit studiului din 2005, mita data de oamenii de afaceri in prezent are o valoare de aproape zece ori mai mare decat a celei evaluate intr-un studiu intocmit in urma cu patru ani de catre aceeasi fundatie. in 2001, mita era evaluata la 33,5 miliarde de dolari. Oamenii de afaceri chestionati au declarat ca, in medie, au oferit mita in valoare de 135.000 de dolari in 2005, fata de 10.000 de dolari in 2001.
"S-a dat mita pentru depasirea obstacolelor administrative, pentru obtinerea unei piete in detrimentul concurentei sau pentru obtinerea protectiei din partea unor functionari", a declarat directorul institutului.
"in schimb, piata "coruptiei de zi cu zi" (mita data medicilor, profesorilor sau politistilor rutieri) este stabila", fiind evaluata la putin peste trei miliarde de dolari, data de 2,8 miliarde in 2001, a precizat Satarov.
Oficialul a subliniat insa "cresterea semnificativa" a valorii mitei date pentru evitarea efectuarii stagiului militar, care in 2005 ar fi fost de 353,6 milioane de dolari, fata de 12,7 milioane, in 2001.
"in 2001 oamenii credeau ca razboiul din Cecenia se va incheia rapid, ca vor fi mai bune conditiile din cadrul armatei", a explicat sociologul Satarov, fost consilier al presedintelui Boris Eltin. El s-a aratat sceptic fata de posibilitatea reducerii, pe termen scurt, a amplorii coruptiei din Rusia si a criticat ineficienta Kremlinului in combaterea acestui flagel.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.