Piata bursiera a inregistrat, in sedinta de ieri, un recul fata de cresterile spectaculoase din prima parte a saptamanii, cu scaderi la nivelul principalilor emitenti. Piata SIF-urilor, dupa aprecierea de trei procente din ziua precedenta, a consemna

Piata bursiera a inregistrat, in sedinta de ieri, un recul fata de cresterile spectaculoase din prima parte a saptamanii, cu scaderi la nivelul principalilor emitenti. Piata SIF-urilor, dupa aprecierea de trei procente din ziua precedenta, a consemnat, ieri, o scadere destul de serioasa, si anume de 1,10 la suta. Indicii bursieri si-au continuat evolutia pozitiva, insa ritmul de crestere din sedinta bursiera de ieri a fost inferior celor de pana acum.
Astfel, BET s-a apreciat cu 0,19 la suta, iar BET-C cu 0,11 la suta. Lichiditatea bursiera s-a mentinut la un nivel acceptabil, de 27,3 milioane lei, cu putin peste valoarea inregistrata in sedinta anterioara.
Banca Transilvania a fost vedeta de ieri la Bursa, reusind performanta de a inregistra cel mai bun rulaj pe fondul unei cresteri semnificative a cursului.
Asadar, valoarea tranzactiilor cu acest emitent s-a ridicat la 5,4 milioane lei, iar cotatia s-a apreciat cu 3,16 la suta pana la pretul de 0,8150 lei pe actiune. Rompetrol a continuat sa fie puternic tranzactionat, cu un rulaj de circa 4 milioane RON.
Cursul RRC, care a reusit performanta de crestere intr-o singura sedinta cu peste 7 procente, nu s-a mai situat si ieri pe acelasi trend ascendent.
Pretul de inchidere al unei actiuni RRC s-a stabilizat la 0,0925 lei, in scadere cu 2,53 la suta. Pe piata SIF-urilor, doar SIF Muntenia a inchis pe crestere, restul scazand cu variatii intre doua si trei procente, pe fondul intentiei investitorilor de a-si marca castigul pe aceste titluri.
Astfel, SIF Oltenia, cu cel mai mare rulaj, de 4 milioane lei, s-a depreciat cu 2,10 la suta pana la valoarea de 1,4000 lei pe actiune. SIF Moldova a scazut cel mai mult, cu 3,25 la suta, inchizand la 1,1900 lei pe actiune.
SIF Muntenia, in schimb, a inregistrat o variatie pozitiva foarte buna, de 3,55 la suta pana la o cotatie de 1,0200 lei pe actiune.
Cursurile SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania s-au depreciat cu 2,78 la suta, respectiv 1,32 la suta, pana la preturi de 1,4000, respectiv 1,4900 lei pe actiune. SNP Petrom si-a intrerupt, ieri, seria aprecierilor, consemnand o scadere de 0,83 la suta pana la valoarea de 0,4800 lei pe actiune.
Desi sectorul petrolier a fost afectat si el de scaderi, cotatiile acestor emitenti se mentin inca la niveluri bune, putin mai mici fata de inchiderea precedenta, cand Bursa era pe val.
In sedinta de tranzactionare de miercuri, cea mai dinamica din aceasta saptamana de la BVB, cele mai lichide titluri tranzactionate pe BVB au fost cele ale SIF Moldova si SIF Oltenia si ale SNP Petrom.
Cele peste 3,4 milioane actiuni SIF Moldova au fost tranzactionate la o valoare totala de peste 4,18 milioane lei, la un pret de inchidere de 1,230 lei pe actiune, in crestere cu 4,24 la suta. Valoarea tranzactiilor cu SNP a fost de 2.044.251 lei, la un pret de inchidere 0,484 lei pe actiune, in crestere cu 2,98 la suta.

Tranzactii de peste un milion de lei pe Rasdaq

Pe piata Rasdaq, s-au realizat tranzactii de peste un milion de lei, iar singurul titlu care s-a detasat la nivelul rulajului a fost Biofarm, cu tranzactii in valoare de peste 400.000 de lei.
Lichiditatea buna a acestui emitent a fost sustinuta de cumparatori, a caror presiune a determinat si cresterea cursului pana la un maxim de 0,3800 lei pe actiune, pe fondul raportarii unor rezultate financiare foarte bune.
Titlurile Braiconf Braila au revenit pe crestere, dupa deprecierile puternice de la inceputul saptamanii, ieri ajungand la un maxim de 0,8900 lei pe actiune, in crestere cu 4,7 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.