Pentru prima oara dupa aproximativ zece ani, Banca Centrala din Beijing a anuntat ieri, oficial, ca a fost decisa liberalizarea ratei de schimb a monedei nationale.
Reevaluarea nu se va face insa in functie de dolarul american, dupa cum cerea
Pentru prima oara dupa aproximativ zece ani, Banca Centrala din Beijing a anuntat ieri, oficial, ca a fost decisa liberalizarea ratei de schimb a monedei nationale.
Reevaluarea nu se va face insa in functie de dolarul american, dupa cum cerea cu insistenta Fed, ci dupa mai multe devize internationale.
Daca pana acum yuanul era cotat la 8,28 de dolari, in momentul de fata acesta s-a apreciat cu doua procente, un dolar american ajungand sa valoreze 8,11 yuani.
Potrivit Bancii Centrale a Chinei, aceasta - practic - reevaluare a yuanului, pe care legatura cu mai multe devize il face mai flexibil, "va contribui la reducerea dezechilibrelor comerciale si va stimula cererea".
De asemenea, sublinia banca, ea va duce la "o crestere a independentei politicii monetare chineze". Decizia, considera analistii, survine pe fondul presiunilor extraordinare exercitate de catre puterile occidentale, in special in ultimele zile, dupa ce China a anuntat o crestere economica de 9,5 la suta pe primul semestru al anului, cu aproape un procent peste previziunile anterioare.
O alta cauza ar putea fi insa si recentele cote la export introduse de catre SUA pentru textilele chinezesti, si, nu in ultimul rand, reticenta marilor puteri fata de investitiile externe ale Chinei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.