Calin Popescu Tariceanu risca sa piarda sefia PNL. Renuntarea la demisie si la anticipate nu i-a dezamagit doar pe partenerii democrati si pe Traian Basescu. Liberalii considera ca, daca n-a putut sa demisioneze de la Palatul Victoria, Tariceanu ar t

Calin Popescu Tariceanu risca sa piarda sefia PNL. Renuntarea la demisie si la anticipate nu i-a dezamagit doar pe partenerii democrati si pe Traian Basescu. Liberalii considera ca, daca n-a putut sa demisioneze de la Palatul Victoria, Tariceanu ar trebui macar sa plece de la conducerea PNL.
Si asta cat mai repede pentru ca partidul sa-si mai poata reface capitalul de incredere afectat de ezitarile premierului.
Liberalii vor Congres extraordinar si se grupeaza in jurul lui Valeriu Stoica. Radu Campeanu, membru in BPC, a confirmat ieri ca in teritoriu se discuta despre schimbarea lui Tariceanu, "dar cei de la centru s-au pronuntat impotriva".
Cu toate acestea, Valeriu Stoica, acum doar membru simplu al PNL, dar cu o puternica influenta in partid, sustine ca actualul sef al liberalilor trebuie sa demisioneze urgent, iar locul sau sa fie ocupat de Theodor Stolojan. Stoica spune ca "performantele" premierului afecteaza pozitia PNL pe scena politica si ca, in aceste conditii, numirea lui Stolojan in fruntea Guvernului este singura varianta pentru refacerea credibilitatii partidului.
"Aceasta varianta are insa nevoie de sprijinul conducerii PNL si bineinteles trebuie sa fie agreata si de Tariceanu, intrucat este in discutie si credibilitatea Aliantei", a subliniat fostul presedinte liberal.
In apararea lui Calin Popescu Tariceanu a sarit Bogdan Olteanu. El afirma ca pozitia pe care s-a inscris Valeriu Stoica aduce deservicii intereselor PNL si numai beneficii adversarilor politici, si mai ales PSD.
Olteanu ii cere fostului lider liberal sa inceteze cu declaratiile referitoarele la "binele" partidului si al Aliantei D.A., intrucat el "incearca sa induca impresia ca in PNL exista conflicte si ca foarte multi liberali sunt gata sa vina alaturi de el impotriva interesului general".
"Aceasta atitudine nu poate ajuta deloc PNL si nici Alianta D.A., de grija caruia moare acum Valeriu Stoica", afirma Bogdan Olteanu.
Dincolo insa de aceste declaratii oficiale, surse din conducerea liberala afirma ca rocada Tariceanu - Stolojan este singura care ar mai putea salva partidul. PNL este in deriva, iar Calin Popescu Tariceanu nu mai are nici un fel de credibilitate si ar trebui schimbat cat mai curand posibil, pentru a mai salva ce se mai poate salva, sustin aceleasi surse.

Basescu: S-a ratat un moment inca bun pentru anticipate

Dezamagiti nu sunt numai liberalii. Prima reactie dupa ce Tariceanu a anuntat ca nu-si mai da demisia a venit de la Cotroceni. Traian Basescu considera ca s-a ratat un moment inca bun pentru organizarea alegerilor anticipate si obtinerea unei majoritati consistente in Parlament care sa permita Guvernului promovarea masurilor care sa duca la o reforma profunda a institutiilor statului. De altfel, se afirma intr-un comunicat remis presei, acest punct de vedere seful statului l-a exprimat si in cadrul discutiei pe care a avut-o, in cursul diminetii de ieri, cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
Potrivit aceluiasi document, presedintele Basescu s-a pronuntat intotdeauna in favoarea alegerilor anticipate fara ca vreodata sa ii solicite premierului demisia.
Traian Basescu considera ca demisia este un act de vointa al primului-ministru. "Relatia presedinte - prim-ministru a fost tot timpul una institutionala, asa cum este prevazuta de Constitutie si legi, declaratiile celor doi demnitari reprezentand expresia vointei fiecaruia", se mai precizeaza in comunicatul Cotrocenilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.