Jan Peter Balkenende, primul-ministru al Olandei, s-a pronuntat, ieri, intr-un interviu acordat cotidianului britanic "The Guardian", in favoarea reformarii bugetului Uniunii Europene, in special impotriva continuarii practicii de a se acorda subvent
Jan Peter Balkenende, primul-ministru al Olandei, s-a pronuntat, ieri, intr-un interviu acordat cotidianului britanic "The Guardian", in favoarea reformarii bugetului Uniunii Europene, in special impotriva continuarii practicii de a se acorda subventii importante fermierilor sau regiunilor din state bogate, membre ale Uniunii.
Cetatenii UE, sublinia Balkenende, au informatii despre sumele importante ce pleaca de la Bruxelles in interiorul si in afara Uniunii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care, in opinia sa, atitudinea lor a devenit treptat, in ultimii ani, tot mai reticenta fata de comunitate. In context, premierul olandez a reamintit faptul ca cetatenii tarii sale, la fel ca cei francezi, au respins Constitutia UE, ei considerand, printre alte motive invocate, ca isi aduc o contributie prea mare la bugetul Uniunii.
"In aceasta perioada, a subliniat Balkenende, marcata de un ritm de crestere economica lent, ar fi iresponsabil sa se procedeze la cresterea bugetului, solutia cea mai buna fiind reformarea lui". "Dorim noi, oare, o Uniune Europeana focalizata pe consolidarea unor interese mascate, ori una care sa continue reforma si sa manifeste solidaritate cu statele membre mai putin prospere ori din alte zone ale lumii?", intreaba Balkenende in interviul sau. Agricultura europeana, adauga el, are mare importanta si trebuie sa sprijinim fermierii si familiile lor, dar actualul sistem nu mai poate fi mentinut pana la finele secolului 21. Balkenende crede ca nu este corect ca din fondurile limitate ale UE sa fie acordate subventii statelor membre bogate.
Fondurile respective, considera el, ar putea fi utilizate mult mai bine in zonele mai sarace din tarile membre mai putin prospere. Pentru aceasta, premierul olandez sugereaza elaborarea unui nou sistem care sa stimuleze cercetarea, inovatiile, o noua politica internationala privind mediul inconjurator si lupta impotriva crimei transnationale. Pozitia lui Balkenende, remarca "The Guardian", reprezinta o voce puternica in sprijinul actualei presedintii britanice a Uniunii Europene si a lui Tony Blair personal.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.