Politica externa a Vestului fata de Orientul Mijlociu a creat conditiile pentru comiterea unor atentate precum cele de la 7 iulie, de la Londra, a declarat primarul capitalei britanice, Ken Livingstone, intr-un interviu acordat BBC, citat de Rompres.
Politica externa a Vestului fata de Orientul Mijlociu a creat conditiile pentru comiterea unor atentate precum cele de la 7 iulie, de la Londra, a declarat primarul capitalei britanice, Ken Livingstone, intr-un interviu acordat BBC, citat de Rompres. Interventia occidentala pentru a mentine controlul asupra aprovizionarii cu petrol in tarile arabe a alimentat extremismul de tip islamic, a afirmat Livingstone. "Cred ca am avut 80 de ani de interventie occidentala in teritorii cu predominanta araba din cauza necesitatii de petrol a Occidentului," a specificat primarul londonez. "In anii '80, americanii l-au recrutat si antrenat pe Osama ben Laden, l-au invatat cum sa ucida, cum sa fabrice bombe si l-au trimis sa-i ucida pe rusi in Afganistan dar nu s-au gandit ca, o data ce aceasta se va termina, el s-ar putea intoarce impotriva creatorilor sai," a continuat Livingstone. Afirmatiile primarului londonez intervin in contextul in care presa britanica a publicat recent o evaluare a institutului de cercetare Chatham House, potrivit careia sprijinul acordat interventiei americane din Irak a sporit pericolul aparitiei unor atacuri extremiste in Marea Britanie. In replica, ministrul italian de Externe, Gianfranco Fini, aflat intr-o vizita la Londra, a respins, marti, orice legatura intre atentatele de la 7 iulie si razboiul din Irak."Respingem ecuatia gresita, conform careia prezenta in Irak ne transforma in posibile tinte ale terorismului", a declarat seful diplomatiei italiene in urma unei intrevederi cu omologul sau britanic, Jack Straw, citat de Mediafax. "Terorismul a lovit si inaintea interventiei anglo-americane din Irak. Terorismul a declarat razboi comunitatii internationale, o dovada fiind obiectivele sale diferite: Londra, Madrid, dar si Turcia. Terorismul loveste in buna convietuire a comunitatii internationale", a mai precizat oficialul italian.
Strainii, in vizorul autoritatilor britanice
In urma atentatelor comise in capitala britanica, Executivul de la Londra considera revizuirea politicii fata de persoanele de alta cetatenie decat cea britanica, aflate pe teritoriul Marii Britanii, transmite Rompres. In acest sens, prim-ministrul britanic, Tony Blair, a anuntat, ieri, initierea unor negocieri cu mai multe tari in vederea incheierii unor acorduri privind expulzarea cetatenilor straini. Acordurile vor viza, in principal, persoanele pe care oficilitatile britanice nu au reusit sa le expulzeze anterior, pe motiv ca o astfel de masura ar fi incalcat drepturile acestora, a precizat seful Guvernului de la Londra in fata Parlamentului britanic. "Incercam sa incheiem acorduri de principiu cu o serie de tari spre care dorim sa-i trimitem pe acesti oameni", a detaliat oficialul britanic, adaugand ca Marea Britanie a incheiat deja un acord de expulzare cu Iordania. O data semnat, acordul va permite expulzarea mai multor cetateni iordanieni aflati in Marea Britanie, printre care s-ar putea afla si presupusul lider spiritual al Al-Queda in Europa, Abou Qatada. Qatada, retinut de autoritatile britanice in cadrul anchetei desfasurate asupra atentatelor comise la 11 septembrie 2001, la New York, se afla, la acest moment, sub supravegherea oficialitatilor din Marea Britanie.
Filtrul propus de Londra
Guvernul de la Londra va elabora o baza de date a persoanelor suspectate de extremism pentru a preveni intrarea acestora pe teritoriul britanic, a declarat, ieri, ministrul britanic de Interne, Charles Clarke, relateaza BBC. Baza de date va contine o lista de "comportamente inacceptabile", la acest capitol fiind mentionate predicile radicale, precum si articolele scrise cu intentia de a promova actiunile teroriste. Totodata, oficialul britanic a confirmat incheierea unui acord de expulzare cu partea iordaniana, insotit de un "memorandum de intelegere". Memorandumul respectiv absolva Marea Britanie de obligatia de a nu dispune repatrierea cetatenilor straini in cazul in care acestia ar putea fi persecutati, o data ajunsi in tarile de origine. Cu ocazia unei interpelari in Camera Comunelor asupra atentatelor de la Londra, Clarke a precizat ca bilantul victimelor, ajuns la 56 de morti si peste 700 de raniti, s-ar putea modifica in urmatoarele zile.
Negatii in serie
Autoritatile de la Islamabad au retinut un un musulman de origine britanica, suspectat de implicare in atentatele de la Londra, au anuntat, ieri, serviciile secrete pakistaneze, citate de Reuters. "Haroon Rashid a fost arestat la Sargodha, in urma cu trei zile. Credem ca acesta a avut legaturi cu atentatorii" din capitala britanica, au precizat surse ale serviciilor secrete pakistaneze, sub protectia anonimatului. Ulterior, aceste afirmatii au fost negate de un membru al Guvernului de la Islamabad. "Nu am arestat nici o persoana cu numele de Haroon Rashid," a fost precizarea oficiala. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al guvernului de la Cairo, Magdy Rady, a infirmat ipoteza potrivit careia chimistul egiptean Magdy al-Nashar ar fi avut vreo legatura cu organizatia terorista Al-Queda sau cu atentatele de la Londra. Certitudinea oficialilor egipteni se bazeaza pe un raport al Ministerului de Interne care stabileste foarte clar nevinovatia lui Al-Nashar, a adaugat Rady. Magdy al-Nashar, care si-a obtinut doctoratul la Universitatea din Leeds, a fost retinut, saptamana trecuta, de autoritatile egiptene la cererea Guvernului de la Londra, fiind suspectat de legaturi cu autorii atentatelor din capitala britanica. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.